H Fairfax, το ραντεβού με τον Δραγασάκη και το μέλλον της Eurobank

H Fairfax, το ραντεβού με τον Δραγασάκη και το μέλλον της Eurobank
Με τον επικεφαλής του του καναδικού επενδυτικού ομίλου Fairfax Πρεμ Γουάτσα, που είναι και από τους βασικούς μετόχους της Eurobank θα συναντηθεί σήμερα ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προκειμένου να συζητήσουν για τις αλλαγές που θα δρομολογήσει η νέα κυβέρνηση στις τράπεζες και γενικότερα στο επιχειρηματικό σκηνικό της χώρας.

Της Έφης Καραγεώργου.

Όπως είναι γνωστό ηFairfaxέχει τεθεί επικεφαλής ομάδας επενδυτών που έχουν θέσεις στηνEurobankκαι περιλαμβάνουν την Brookfield Asset Management, την Capital Group και κεφάλαια του γνωστού αμερικάνου επενδυτή Wilbur Ross. Επίσης η Fairfax κατέχει την Praktiker Hellas, είναι μεγαλομέτοχος στην Grivalia και έχει επίσης ποσοστό στον Όμιλο Μυτιληναίου.

Η νέα κυβέρνηση λοιπόν ξεκινά τις συζητήσεις με τους ιδιώτες μετόχους, πριν προχωρήσει σε αλλαγές στα ΔΣ των συστημικών τραπεζών, αφού όπως έχει δηλώσει ο κ. Δραγασάκης « δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων».

Για τις κυοφορούμενες αλλαγές, το όχημα θα είναι το ΤΧΣ, αρχής γενομένης από την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τα όρια ελέγχου από το Ταμείο (σύμφωνα με το νόμο 3864/2010 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Με νέα διάταξη που θα ψηφιστεί, θα προβλέπεται ενισχυμένος έλεγχος των τραπεζών από τοΤαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές που δρομολογούνται θα συζητηθούν προηγουμένως με τους μεγαλομετόχους – ξένους επενδυτές- των τραπεζών.

Μάλιστα τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν και άλλες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τόσο με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, όσο και με τους ιδιώτες μετόχους τους.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως για τη νέα κυβέρνηση ο ρόλος του Ταμείου είναι κομβικός καθώς μέσω του ΤΧΣ μπορεί να υπάρξει πολυεπίπεδος έλεγχος των συστημικών τραπεζών, για μία σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα είναι τα προβληματικά δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο θα τοποθετήσει νέα πρόσωπα τόσο στο ΤΧΣ (αφού υπάρξει συμφωνία με την ΤτΕ και την ΕΚΤ), όσο και στις θέσεις των επιτρόπων που έχει το Ταμείο στις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ