Ξεκινάει η μάχη της...καρέκλας στις τράπεζες

Ξεκινάει η μάχη της...καρέκλας στις τράπεζες
Η γενικευμένη φημολογία ότι έρχεται ντόμινο αλλαγών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αρχής γενομένης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και στο γεγονός ότι «χειροτερεύει η γενική ψυχολογία της αγοράς», αποδίδουν οι τραπεζίτες τη χθεσινή βύθιση των τραπεζικών μετοχών.

Της Έφης Καραγεώργου.

Ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης χθες το βράδυon cameraπαραδέχθηκε ότιέρχονται αλλαγές στα ΔΣ των τραπεζών.«Μέλημα της κυβέρνησης είναι η ομαλή λειτουργία των τραπεζών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, ωστόσο σημείωσε πως:η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά δικαιώματα (που έχει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) χωρίς να θίξει τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.

«Θα ακούσουμε τις προτάσεις των μετόχων για την ανάπτυξη της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι «αν γίνουν αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση», υπογραμμίζοντας πως: θα ληφθούν υπόψη οι ιδιώτες μέτοχοι και αποκάλυψε ότι ήδη έχει κλειστεί το πρώτο ραντεβού με τους ιδιώτες μετόχους τηςEurobank(οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κλειστεί για την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου) και ανέφερε ότι συναντήσεις θα γίνουν με όλες τις συστημικές τράπεζες.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ΤΧΣ, συνεχίζει να είναι «βασικός» μέτοχος στις συστημικές τράπεζες. Το 2013 στην πρώτη φάση ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών το Ταμείο «έβαλε» 19,2δισ ευρώ. Το 2014 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ, και το ποσοστό συμμετοχής του μειώθηκε στο 35,41% (από 95,23%) στην Eurobank μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,86δισ ευρώ χωρίς δικαιώματα προτίμησης σε υφιστάμενους μετόχους. Στο 57,24% (από 84,38%) στην Εθνική μετά την αύξηση των 2,5δισ ευρώ. Στην Τράπεζα Πειραιώς η συμμετοχή του ΤΧΣ μειώθηκε στο 67,3% (από 80,95%) μετά την αύξηση του 1,75δισ ευρώ και τέλος στηνAlpha Bankη συμμετοχή του ΤΧΣ περιορίστηκε στο 69,9% (από 81,71%) μετά την αμκ ύψους 1,2δισ ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο στις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ, και ακριβώς για αυτό προσανατολίζεται στην αλλαγή διοίκησης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ενδεχομένως να ακολουθήσουν αλλαγές και στις διοικήσεις των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ