Οι πέντε λόγοι που οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το 1/3 της αξίας τους

Οι πέντε λόγοι που οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το 1/3 της αξίας τους
Τους πέντε βασικούς λόγους που οι μετοχλες των ελληνικών τραπεζών έχασα το 1/3 της αξίας τους μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αναλύει ο αρθογράφος του Forbes, Raoul Ruparel.

Ειδικότερα, ο αρθρογράφος σημειώνει οτι οιτέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σημειώσει «βουτιά» 37,1%, συμπαρασύροντας τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Σύμφωνα με τον Raoul Ruparel, μπορεί να είναι προφανές ότι η οικονομική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα θα πλήξει τις μετοχές και ενδεχομένως περισσότερο τις τράπεζες. Ωστόσο, το μέγεθος της πτώσης – έχασαν περισσότερο από το 1/3 της αξίας τους – υπογραμμίζει ότι υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που οδηγούν σε αυτές τις κινήσεις.

Κατά τον αρθρογράφο του Forbres οι πέντε λόγοι που έπληξαν τις τράπεζες είναι οι εξής:

  1. Η επιτάχυνση της εκροής καταθέσεων
  2. Το γεγονός ότι η ρευστότητα από την ΕΚΤ μπορεί να διακοπεί
  3. Η ενδεχόμενη δημόσια και ιδιωτική αναδιάρθρωση χρέους
  4. Η χαμηλή κερδοφορία
  5. Και τέλος το γεγονός ότι βασίζονται στον αναβαλλόμενο φόρο

Όπως εκτιμά ο Raoul Ruparel, το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στην Ελλάδα υπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο σταθερό βραχυπρόθεσμα.

Τέλος, ο αρθρογράφος καταλήγει λέγοντας ότι «ενώ οι περισσότεροι προβλέπουν έναν συμβιβασμό μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ευρωζώνης, ο συνδυασμός ενός τεράστιο αριθμού κινούμενων κομματιών και το βραχύ χρονοδιάγραμμα ξεκάθαρα έχουν τρομάξει τις αγορές. Επιπροσθέτως, μεσοπρόθεσμα, το πολιτικό, φορολογικό και ρυθμιστικό σύστημα είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο επιεικές με τον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ