Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για τις τράπεζες

Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για τις τράπεζες
Ως «όχημα» για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την Τράπεζα Αττικής η νέα κυβέρνηση, υιοθετώντας κατά κάποιο τρόπο το μοντέλο της παλιάς ΕΤΒΑ.

Της Έφης Καραγεώργου.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους περιμένουν ανακατατάξεις στις διοικητικές πυραμίδες, ωστόσο εκτιμούν ότι πριν υπάρξουν αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια των τραπεζών, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει πρώτα μία σαφή εικόνα. Και για το λόγο αυτό θα ενεργοποιήσει τους «τοποτηρητές» του ΤΧΣ.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο οικονομικό επιτελείοσκοπεύει να ενεργοποιήσει το ισχυρό δικαίωμα ψήφου του ΤΧΣ στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών. Όπως προβλέπεται από το νόμο του 2012 για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, το ΤΧΣ«ασκεί τα δικαιώματα του μετόχου που απορρέουν από την συμμετοχή του στα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση, σε συμμόρφωση με κανόνες που υπηρετούν τη χρηστή διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού».

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι οι αλλαγές θα ξεκινήσουν -το προσεχές διάστημα- από την Εθνική Τράπεζα.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ΤΧΣ στην πρώτη φάση ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών το 2013 «έβαλε» 19,2δισ ευρώ. Το 2014 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ, και το ποσοστό συμμετοχής του μειώθηκε στο 35,41% (από 95,23%) στην Eurobank μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,86δισ ευρώ χωρίς δικαιώματα προτίμησης σε υφιστάμενους μετόχους. Στο 57,24% (από 84,38%) στην Εθνική μετά την αύξηση των 2,5δισ ευρώ. Στην Τράπεζα Πειραιώς η συμμετοχή του ΤΧΣ μειώθηκε στο 67,3% (από 80,95%) μετά την αύξηση του 1,75δισ ευρώ και τέλος στηνAlpha Bankη συμμετοχή του ΤΧΣ περιορίστηκε στο 69,9% (από 81,71%) μετά την αμκ ύψους 1,2δισ ευρώ.

Σε ότι αφορά τώρα τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πριν από την όποια κίνηση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα θελήσει να έχει δείγματα γραφής, τόσο από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, όσο και από την διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ κ. Αναστασία Σακελλαρίου. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν με έμφαση την πολύ καλή σχέση του κ. Στουρνάρα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, και της κας Σακελλαρίου με την ισχυρή κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο δεν παραλείπουν να συμπληρώσουν πως πάντα ισχύει και το «ουδείς αναντικατάστατος».

Εκείνο που προέχει για τη νέα κυβέρνηση είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Οι εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι για τις προϋποθέσεις ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έχουν περιγράψει με σαφήνεια τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να ευεργετηθεί με την πολύτιμη ρευστότητα η ελληνική οικονομία και να μπορέσει η χώρα να βγει και πάλι στις αγορές.

Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κρατήσει «ανοικτή» τη ρευστότητα, με΄σα από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) και τέλος, τις αγορές κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ