Τι λένε Citi, HSBC και Goldman Sachs για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Τι λένε Citi, HSBC και Goldman Sachs για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
Αν και η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους μας και δανειστές θα είναι σκληρή ωστόσο «στο βάθος θα υπάρξει συμφωνία» εκτιμά η Citi, σε χθεσινό σχόλιο της.

Της Έφης Καραγεώργου.

Και στο ίδιος μήκος κύματος βρίσκονται -σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα- τόσο ηGoldman Sachs,η οποία εκτιμά ότι «η διαπραγμάτευση είναι εφικτή», ενώ πιθανότητα ενός συμβιβασμού και μάλιστα ακόμα και ελάφρυνσης του χρέους, «βλέπει» ηHSBC.Οι ξένοι οίκοι, εκτιμούν ότι θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με την τρόικα, και τελικά θα υπάρξει λύση, ωστόσο χθες, πρώτη μέρα της Ελλάδας με αριστερή κυβέρνηση, οι αγορές έδειξαν την πρόθεση τους για ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ ελληνική πλευράς και δανειστών. Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν, με το 3ετές να βρίσκεται στο 11,7%, του 5ετούς στο 10,15% και στο 10ετές ομόλογο που είναι και σημείο αναφοράς έναντι των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων έφτασε στο 8,87%.

Από την πλευρά τους οι ξένοι οίκοι, πιο ψύχραιμοι σχολιάζουν πως είναι εφικτή μία παράταση του προγράμματος μετά τον Φεβρουάριο.

«Στο βάθος θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών» αναφέρει η Citi, σημειώνοντας ωστόσο πως θα χρειαστεί και οι δύο πλευρές να κάνουν συμβιβασμούς, αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν χρόνο και μπορεί να αποτύχουν. «Μία τελική συμφωνία είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική κυβέρνηση» σημειώνει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν μαξιλάρια ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν τις χρηματοδοτικές πιέσεις στο μεταξύ, όπως το ELA για τις τράπεζες και την αύξηση της έκδοσης εντόκων γραμματίων».

ΗGoldman Sachsσημειώνει πως: «Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα οδήγησαν σε μια εξαιρετικά ευρωσκεπτικιστή σύνθεση του Κοινοβουλίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες για πιο επιθετικές διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές», σημειώνοντας ότι «δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί παράταση του προγράμματος μετά το Φεβρουάριο». Εκτιμά πως αυτό θα εξαρτηθεί από το αρχικό ύφος των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Εάν μείνουν εκτός προγράμματος, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουνπροβλήματα με τις εγγυήσειςπου δίνουν στην ΕΚΤ». Αυτές οι εγγυήσεις είναι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ομόλογα με εγγύηση του δημοσίου (πυλώναςIIτου νόμου Αλογοσκούφη).

«Ανεξάρτητα από τον τελικό πιθανό συμβιβασμό, με δεδομένο το πόσο μακριά βρίσκονται οι θέσεις των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της τρόικας θα είναι δύσκολες. Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται νευρικότητα για την πιθανότητα ενός Grexit, ιδιαίτερα εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε παρατεταμένη αβεβαιότητα», αναφέρει από την πλευρά της ηHSBCκαιεκτιμά ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Επομένως, η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι πολύ μικρή», σημειώνει η τράπεζα. Ακόμα αναφέρει ότι η επίτευξη συμφωνίας για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης είναι πολύ σημαντική διότι: Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για το 2015, και να βγει στις αγορές με χαμηλά επιτόκια, ακόμα κι αν δεν χρειάζεται χρήματα πριν την αποπληρωμή των ομολόγων τον Ιούλιο. Θα μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ