Πώς αντέδρασαν οι καταθέτες μετά την εκλογή Τσίπρα

Πώς αντέδρασαν οι καταθέτες μετά την εκλογή Τσίπρα
Η ηρεμία επέστρεψε στα τραπεζικά γκισέ, ωστόσο μένει η «αγωνία» για την επόμενη μέρα.

Της Έφης Καραγεώργου.

Η πρώτη μέρα μετά τις εκλογές ήταν ήρεμη, σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, που υπήρξε «κύμα» εκροών. Και χθες βέβαια, κάποιοι καταθέτες προχώρησαν σε αναλήψεις μετρητών ή μεταφορές εμβασμάτων στο εξωτερικό, όμως οι κινήσεις ήταν στο 1/3 αυτών της περασμένη Παρασκευής και δεν ξεπέρασαν τα 350 με 400 εκατ ευρώ.

Ωστόσο οι τραπεζίτες -μεταφράζοντας και την αγωνία της πελατείας τους- περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης. Και προσθέτουν ότι οι κινήσεις των επομένων ημερών, αλλά και το διεθνές κλίμα που θα διαμορφωθεί από τις αγορές και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αποτελέσει «μπούσουλα» για τη συμπεριφορά των καταθετών.

Με άλλα λόγια, αν οι εξελίξεις δεν προκαλέσουν ανησυχία εντός και εκτός συνόρων, θα υπάρξει ανάσχεση των εκροών.

Αντίθετα, αν υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τότε θα επανέλθουν τα σενάρια περί Grexit, θα υπάρξουν πιέσεις στα ομόλογα και τα τραπεζικά στελέχη φοβούνται ότι θα συνεχιστούν -μπορεί και να ενταθούν- οι εκροές καταθέσεων.

Μάλιστα εκτιμούν -ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα επιτυχούς ή μη διαπραγμάτευσης- θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να επιστρέψουν οι καταθέσεις που έφυγαν προεκλογικά και θεωρούν ότι ένα μέρος από αυτές θα «χαθεί» οριστικά από τις τράπεζες. Όπως λένε, έζησαν το ίδιο σκηνικό και το 2012 -αν και οι εκροές τώρα ήταν μικρές σε σχέση με τότε- και θυμίζουν ότι οι καταθέσεις άρχισαν να επιστρέφουν τρεις και τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, ενώ το 25% των χρημάτων έμειναν στο εξωτερικό, κάτι που περιμένουν να συμβεί και τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ