Άνοιξε ο ELA για τις τράπεζες - Επανεξέταση από την ΕΚΤ σε δύο εβδομάδες - Όλα τα σενάρια για την αγορά ομολόγων

Άνοιξε ο ELA για τις τράπεζες - Επανεξέταση από την ΕΚΤ σε δύο εβδομάδες - Όλα τα σενάρια για την αγορά ομολόγων
Το πράσινο φως εξασφάλισε, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να ανοίξει και πάλι την έκτακτη γραμμή χρηματοδότησης (ELA) προς τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Η έγκριση, αφορά σε περίοδο δύο εβδομάδων δηλαδή μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδας μιλούν για συνήθη διαδικασία. 

Της Έφης Καραγεώργου

Ύστερα από μία μαραθώνια συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΚΤ έδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, την έγκριση του για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός έκτακτης παροχής ρευστότητας ELA, όπως είχε ζητήσει η ΤτΕ. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι μόλις 2 εβδομάδων και το ΔΣ θα πρέπει να δώσει εκ νέου τη συγκατάθεση του για να συνεχιστεί το πρόγραμμα, με νέα απόφαση που θα ληφθεί σε 15 μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ της ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα της Τράπεζας Ελλάδος για να «ανοίξει» γραμμή ELA ύψους 10 δισ ευρώ σε πρώτη φάση, με δυνατότητα επέκτασης στα 40 δισ ευρώ. Το γεγονός ότι η ΕΚΤ στο εξής θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών σε 15νθήμερη βάση, σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποβάλει αιτήσεις και θα περιμένει έγκριση για τα ποσά που πρέπει να δοθούν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Στο μεταξύ την Πέμπτη στις 15.30 το μεσημέρι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει τις κρίσιμες αποφάσεις σε ότι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γνωστό ως QE. Ενώ το άλλο κρίσιμο ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και θα διευκρινιστεί σήμερα είναι αν η ΕΚΤ θα έχει ενιαία στάση απέναντι στα κράτη ή θα τα αντιμετωπίσει διαφορετικά. Δηλαδή ενδέχεται να αποκλειστούν από το πρόγραμμα κάποια κρατικά ομόλογα. Ειδικά για τη χώρα μας, εκτιμάται ότι επιπλέον προϋπόθεση θα αποτελέσει να υπάρχει πρόγραμμα προσαρμογής, δηλαδή έως τις 28 Φεβρουαρίου με τα σημερινά δεδομένα. Με δεδομένο όμως ότι οι αγορές αναμένεται να ξεκινήσουν από το Μάρτιο, θα απαιτηθεί τουλάχιστον τεχνική παράταση, προκειμένου το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να συμμετάσχει στη διαδικασία. Σημειώνεται ότι για ένα πρόγραμμα της τάξης των 500 με 550 δις. ευρώ τα επιλέξιμα ελληνικά ομόλογα ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. Ευρώ.

Σε ότι αφορά τον μηχανισμό ELA, σημειώνουμε ότι η ΤτΕ για να τον ενεργοποιήσει έπρεπε να πάρει έγκριση από την ΕΚΤ, όπως και έκανε, διότι η ρευστότητα που θα δίνει στις ελληνικές τράπεζες θα προέρχεται από το ευρωσύστημα. Σημειώνουμε ότι προληπτικά αιτήματα υπαγωγής στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας έχουν υποβάλλει οι τράπεζες Alpha, Eurobank και Πειραιώς, η Εθνική προς το παρόν δεν έχει υποβάλλει ανάλογο αίτημα. Η υπαγωγή στο μηχανισμό ELA έχει να κάνει κυρίως με τις εκδόσεις εντόκων του ελληνικού δημοσίου, τις οποίες θα πρέπει να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Σήμερα θα δοθούν και όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γνωστό ωςQEπου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών και αναμένεται να έχει θετική επίπτωσηστις τιμές των κρατικών ομολόγων, καινα ενισχύσει τηρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνηςώστε να δοθούνπερισσότερα δάνειαμε χαμηλότερα επιτόκια.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είναι ηαγορά κρατικών ομολόγωναπό την ΕΚΤ προκειμένου ναδιοχετευτεί χρήμα στο σύστημα και να δημιουργηθούν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη.
Σε γενικές γραμμές λειτουργείως εξής:
Όταν μία οικονομία βρίσκεται σε ύφεση η κεντρική τράπεζα -εν προκειμένω η ΕΚΤ-έχει το εργαλείο της μείωσης των επιτοκίων για να δώσει την απαραίτητη «ανάσα»στην οικονομία. Με την μείωση των επιτοκίων το χρήμα γίνεται φτηνότερο και έτσι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν κίνητρο να επενδύσουν και να καταναλώσουν περισσότερο.
Στην περίπτωση της ευρωζώνης το μέτρο αυτό έχει ακυρωθεί, αφού τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά (στο 0,05%).
Έτσι ηΕΚΤ (όπως έπραξε στο παρελθόν και ηFED) προτίθεταινα αγοράσει από τις κεντρικές τράπεζες της κάθε χώρας μέλους ομόλογα -κρατικά στην περίπτωση της ευρωζώνης-ελπίζοντας ότι στη συνέχεια οι τράπεζες θα ρίξουν «φρέσκο» χρήμα στην αγοράχρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ο κ. Ντράγκι θα πρέπει επίσης να «πείσει» τη γερμανική πλευρά –που έχει αντιρρήσεις- για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.
Ενώ για να είναι αποτελεσματικό το πρόγραμμαοι αγορές ομολόγων θα πρέπει να «μεταφράζονται» σε πολλά δισ ευρώ. Οι αγορές αυτές των κρατικών ομολόγωνθα είναι ανάλογες με το ποσοστό των μετοχών που διαθέτει το κάθε κράτος-μέλος στην ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι θα αγοράζει πολύ περισσότερα γερμανικά ομόλογα απ΄ ότι ελληνικά.
Επίσης για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας η ΕΚΤ θα αγοράζει τα ομόλογα από τις κατά τόπους κεντρικές τράπεζες (πχ την Τράπεζα Ελλάδος), οι οποίες θα αναλαμβάνουν και το ρίσκο.
Από τη μία πλευρά βρίσκονται οιυπέρμαχοι του QE οι οποίοι επικαλούνταιεκθέσεις της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας, που δείχνουν ότι οι αγορές τίτλων συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.
Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι πολέμιοι, που υπογραμμίζουνότι η αγορά κρατικών ομολόγωνσε μια νομισματική ένωση 19 ανομοιογενών κρατών, είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Τονίζοντας ότι η ποσοτική χαλάρωσηθα άρει την πίεση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που κατά τον σκληρό «πυρήνα» της Ευρωζώνης είναι το πραγματικό φάρμακο για τα χρόνια προβλήματα της περιοχής, και χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ως απλό «παυσίπονο».
Σύμφωνα με τον Anshu Jain, συνδιευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank: «Το QE σημαίνει σταθερότητα για την Ευρώπη και ένα καλύτερο περιβάλλον αναφορικά με τις προβλέψεις για επισφάλειες στις πιστώσεις, λιγότερες χρεοκοπίες και ένα σταθερό τοπίο το οποίο πρέπει να είναι καλό για τις τράπεζες. Εξίσου σημαίνει πολύ χαμηλά επιτόκια και πραγματική καταστροφή για τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια. Θα είναι μία τεράστια πρόκληση, θα υποφέρουν οι καλύτεροι κλάδοι των τραπεζικών εργασιών όπως είναι οι καταθέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ