Σε «απόγνωση» οι δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Σε «απόγνωση» οι δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Σε απόγνωση βρίσκονται οι 60.000 δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο -με υπόλοιπα δανείων άνω των 6δις ευρώ και οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντική ζημιά-, λόγω της μεγάλης ανατίμησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.

Της Έφης Καραγεώργου,


Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε στην άρση του πλαφόν που είχε θέσει στην ισοτιμία ευρώ /ελβετικού στο 1,20 (από τον Σεπτέμβριο του 2011) και η ισοτιμία πλέον διαμορφώνεται στο 1 ευρώ =1 ελβετικό.

Η πίεση στους δανειολήπτες είναι τεράστια, καθώς μέσα σε λίγες ώρες τα υπόλοιπα των δανείων τους αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 20%.

Σημειώνουμε ότι δάνεια που εκταμιεύτηκαν για παράδειγμα το 2007, όταν η ισοτιμία ευρώ- ελβετικού ήταν στο 1,66, πλήρωναν μέχρι τώρα δόσεις με βάση την «κλειδωμένη» στο 1,20 ισοτιμία. Όμως στην ουσία τα υπόλοιπα των δανείων τους αντί να μειώνονται αυξάνονται και οι δανειολήπτες οφείλουν μεγαλύτερο ποσό, από εκείνο που δανείστηκαν.

Η απελευθέρωση της ισοτιμίας «τινάζει» στην κυριολεξία στον αέρα τα υπόλοιπα των οφειλών τους, που αυτομάτως αυξάνονται κατά 20% περίπου.

Στην Ελλάδα έχουν συστήσει Σύλλογο και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνεια με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης και όχι την τρέχουσα.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ξάνθης είχε δικαιώσει δανειολήπτη που είχε προσφύγει ζητώντας να αποπληρώνει το δάνειο με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ