Σε ισπανικά χέρια η ρύθμιση των κόκκινων δανείων της Alpha - Όλη η συμφωνία

Σε ισπανικά χέρια η ρύθμιση των κόκκινων δανείων της Alpha - Όλη η συμφωνία
Οι Ισπανοί θα αναλάβουν να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια της Alpha Bank.

Της Έφης Καραγεώργου.

H Alpha Bank,είναι η δεύτερη ελληνική συστημική τράπεζα -μετά την Πειραιώς- που ξεκινά την ενεργή διαχείριση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου και σε συνεργασία με ξένο επενδυτή, τηνισπανικήAktua Soluciones Financieras,προχωρά στην δημιουργία της εταιρείαςAktua Hellas,που θα έχει ως αντικείμενοτη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση.

Στηνέα εταιρεία ηAlpha Bankθα συμμετέχει με ποσοστό45%και το υπόλοιπο 55% θα ανήκει στηνAktuaκαθώς και στις συνδεδεμένεςμε αυτήνεταιρίες.

Σημειώνεται ότι ηAlpha Bank-όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της- «δεν πουλάει χαρτοφυλάκιο δανείων» και υπογραμμίζει ότι αποκλειστικό αντικείμενο τηςAktua Hellasθα είναι η ενεργή διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών.

Μάλιστα από την πλευρά τηςAlpha Bank,υπογραμμίζεται πως: «η τράπεζα θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των εν λόγω δανείων και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πελατών της», ενώ το βασικό αντικείμενο εργασιών τηςAktuaHellas θαείναι ηδιαχείριση δανείων σε καθυστέρηση δίδοντας έμφαση στην προώθηση φιλικών διακανονισμών και στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία τηςAlpha Bankμε τηνAktuaαφορά μόνο τοretailχαρτοφυλάκιο, δηλαδή «κόκκινες» οφειλές από στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες,και όχι τα προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ηαμοιβή της Aktua,θα είναι συνδεδεμένη με την επίδοση στη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου.

Με βάση τα στοιχεία 9μηνου ο δείκτης καθυστερήσεων στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων ήταν στο 29,7% και στην καταναλωτική πίστη στο 41,3% με το απόθεμα προβλέψεων να ανέρχεται στο 34% και 81% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η Aktua, ιδρύθηκε το 2008 από τον Όμιλο Santander, και είναι πρωτοπόρος στην παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης και εξυπηρέτησης δανείων (special servicing). Παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες στους τομείς της διαχείρισης δανείων, ακινήτων και πιστώσεων, καθώς και της εμπορικής αξιοποίησης και πωλήσεως μεγάλου εύρους ενσώματων στοιχείων ενεργητικού σε όλη την ισπανική επικράτεια.Διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας14,2δισ ευρώ και μεταξύ των πελατών της συγκαταλέγονται τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της Ισπανίας,διεθνείς τράπεζες και επενδυτικές εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας.

Για τις ελληνικές τράπεζες είναι κομβικής σημασίας η αποτελεσματική διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών, προκειμένου:

  • να περιορίσουν τον σχηματισμό νέων προβλέψεων

  • να βελτιώσουν τη ρευστότητα τους, ώστε να μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

  • να καταστεί εφικτή η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

Διότι, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η δέσμευση ιδίων κεφαλαίων από τις τράπεζες ώστε να σχηματιστούν επαρκείς προβλέψεις έναντι του πιστωτικού κινδύνου που ενέχουν τα προβληματικά στοιχεία, από τις οποίες μελλοντικά θα πρέπει να καλυφθούν οι επισφάλειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ