Πώς τα "κόκκινα" δάνεια θα γίνουν μετοχές

Πώς τα "κόκκινα" δάνεια θα γίνουν μετοχές
Ξεκίνησαν οι μετοχοποιήσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Στόχος είναι μέσα από νέα ρεαλιστικά επιχειρησιακά σχέδια, επιχειρήσεις που  βρίσκονται σήμερα δέσμιες των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους να πάρουν και πάλι μπροστά και να «αναστηθούν» νευραλγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας.  
Της Έφης Καραγεώργου
Την αρχήέκανε χθες η Τράπεζα Πειραιώς, που προχώρησε σε δημιουργία επενδυτικού σχήματος σε συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσόΚΚR Credit. Η τράπεζα τιτλοποιείχαρτοφυλάκιο περιουσιακών της στοιχείων ύψους 1,2 δις ευρώ, που περιλαμβάνει καιτιτλοποίηση μετοχικών συμμετοχών της σε εταιρείες.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσηοι εταιρείες του σχήματος θα τελούν υπό τη διαχείριση ή/και τον έλεγχο της ΚΚR Credit,ενώη Πειραιώςθα αναλάβει την τραπεζική εξυπηρέτηση (servicing) του χαρτοφυλακίου,το οποίο αποτελείται από ενήμερα όσο και από μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και από μετοχικούς τίτλους.Ειδικότερα, ησυμφωνία προβλέπει ότι funds υπό τη διαχείριση της KKR Credit θα καταστήσουν διαθέσιμη στις εταιρείες του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα αναλάβειη KKR Creditμε στόχο την μεγιστοποίηση της αξίας του.
Με άλλα λόγια ξεκινά το μεγάλο ξεκαθάρισμα των προβληματικών επιχειρήσεων.Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόσφατος νόμοςτουυπουργείου Ανάπτυξης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, προβλέπει τη δυνατότητα εκποίησης των εταιρειών με «κόκκινες» οφειλές, με την προϋπόθεση ότι υπάρχεισύμφωνη γνώμη του 40% των πιστωτών.Από τη στιγμή που μία επιχείρησηείναι στο «κόκκινο» θα πρέπει από κοινού με την τράπεζα ή τις τράπεζες στις οποίες οφείλει, να συμφωνήσουν σχέδιο αναδιάρθρωσης. Και κυρίως θα πρέπει οι ασκούντες το μάνατζεμντ της εταιρείας να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να συμβάλλουν με ίδια κεφάλαια στην διάσωση της.Αν δεν το πράξουν, στην ουσία χάνουν την εταιρεία τους, η οποία ενδεχομένως θα μεταβιβαστεί και θα εξυγιανθεί από κάποιο ξένοfund.
Σημειώνουμε ότι ηστρατηγική των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των δανείων των επιχειρήσεων που μπορούν να επιζήσουν της κρίσης προβλέπει ένα «κούρεμα» του κεφαλαίου του συνόλου των δανείων, αλλά και την είσοδο νέων κεφαλαίων.
Αυτά τα νέα κεφάλαια μπορούν να εισρεύσουν από τρεις διαφορετικές πηγές: είτεαπό τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, είτε από την πιστώτρια τράπεζα, και για αντάλλαγμαθα λάβει τμήματων μετοχών της εταιρείας, ενώ «φρέσκο» χρήμα μπορεί να εισφέρει και ένα Private Equity Fund ή κάποια άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο.
Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να έρθει το «ζεστό» χρήμα, είναι η τράπεζαή το Private Equity Fund, να πεισθούν για την αποτελεσματικότητα τουνέου επιχειρησιακού πλάνου της εταιρείας.
Η τράπεζα, όταν θα τοποθετεί νέα κεφάλαια στην επιχείρηση, θα παίρνει μετοχές της εταιρείας. Όταν η τράπεζα μετοχοποιεί ένα παλιό δάνειο ή μέρος αυτού, η επιχείρηση θα απαλλάσσεται από την πληρωμή υπέρογκων τόκων και κεφαλαίου. Έτσι, σε περίπτωση επιτυχίας, η απόδοση των κεφαλαίων που τοποθέτησε η τράπεζα θα είναι σημαντική, ενώ παράλληλα θα έχει επιβιώσει η επιχείρηση.
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος Ιουνίου 2014, σύμφωνα με την ΤτΕ το ποσοστά των«κόκκινων» επιχειρηματικών δανείωναυξήθηκε στο 34,6%, από 31,8% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ