Στις 4/12 η αποζημίωση των εγγυημένων καταθέσεων της CCB

Στις 4/12 η αποζημίωση των εγγυημένων καταθέσεων της CCB
Στον αριθμό των 255.000 καταθετών διαμορφώνεται το σύνολο των πολιτών που έχει καταθέσεις στην Corporate Commercial Bank (ΚΤΒ), το ύψος των οποίων είναι εγγυημένο από το Νόμο, δήλωσε ο νέος επικεφαλής του Δημόσιου Ταμείου Εγγυήσεων της Βουλγαρίας, Ράντοσλαφ Μιλένκοφ.

Υπενθύμισε δε, ότι το Ταμείο ανακοίνωσε πως εννέα τράπεζες θα αναλάβουν την αποζημίωση των καταθέσεων (ύψους 196.000 λέβα ή 100.000 ευρώ έκαστος), την επόμενη πενταετία. Πρόκειται για τις Allianz Bank Bulgaria, DSK Bank, United Bulgarian Bank, First Investment Bank, Raiffeisen Bank (Bulgaria), CIBANK, UniCredit Bulbank, Central Cooperative Bank και Eurobank Bulgaria (Postbank).

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πελάτες της ΚΤΒ θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους μόνο τις εργάσιμες ημέρες, εξαιτίας τεχνικών λόγων, παρά την αρχική πρόθεση να είναι οι εννέα τράπεζες ανοιχτές το Σάββατο και την Κυριακή, τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες, με στόχο να ολοκληρωθεί η αποζημίωση των καταθετών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Μιλένκοφ απηύθυνε μήνυμα στους καταθέτες να είναι "συγκρατημένοι" και να μην δημιουργήσουν τεράστιες ουρές αναμονής στις τράπεζες, από τις 4 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκινά η αποζημίωσή τους.

Οι καταθέτες της Corporate Commercial Bank δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από τις 20 Ιουνίου 2014, όταν έπειτα από μια μαζική "φυγή" καταθέσεων προκλήθηκε έλλειψη ρευστότητας.

Η τράπεζα, η μέχρι πρότινος τέταρτη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Βουλγαρίας, παρέμεινε κλειστή από τις 20 Ιουνίου 2014. Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας διόρισε εποπτικό συμβούλιο σ΄ αυτήν, ανακαλώντας τα δικαιώματα των μετόχων στις 20 Ιουνίου και έθεσε την ΚΤΒ σε καθεστώς ειδικής εποπτείας.

Παρά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έκαναν οι καταθέτες της ΚΤΒ στη Σόφια και σε άλλες πόλεις, με βασικό αίτημα την άμεση πρόσβασή τους στις καταθέσεις τους, χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες για να δοθεί λύση στο αίτημά τους.

Στις 6 Νοεμβρίου 2014 η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας αφαίρεσε την άδεια της Corporate Commercial Bank και ζήτησε από το Δικαστήριο της Σόφιας να κηρύξει την πτώχευσή της την επόμενη ημέρα. Το Δικαστήριο επρόκειτο να εξετάσει το αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας -σε μια κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίαση, ωστόσο, ο βασικός μέτοχος της ΚΤΒ, η εταιρεία Bromak και άλλοι μέτοχοι και καταθέτες, άσκησαν έφεση στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (SAC) κατά της απόφασης αυτής, με αποτέλεσμα το Δικαστήριο της Σόφιας να προχωρήσει στην αναστολή της διαδικασίας πτώχευσης.

Από το Δημόσιο Ταμείο Εγγυήσεων είχε διευκρινιστεί ότι η έφεση που άσκησε η Bromak και οι άλλοι μέτοχοι και καταθέτες, δεν εμποδίζει τη διαδικασία αποζημίωσης των εγγυημένων καταθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ