Γιατί οι τράπεζες δεν θέλουν τους πλειστηριασμούς των ακινήτων

Γιατί οι τράπεζες δεν θέλουν τους πλειστηριασμούς των ακινήτων
Η πτώση στις τιμές των ακινήτων συνεχίζεται. Οι εξασφαλίσεις που έχουν πάρει οι τράπεζες μέσω των υποθηκών και των προσημειώσεων, υπολείπονται πλέον τους ύψους των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει με αποτέλεσμα να παρατηρείται άνοιγμα. Να γιατί οι τράπεζες δεν θέλουν να βγάλουν μαζικά ακίνητα στο σφυρί τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά. 
Της Εφης Καραγεώργου.
«Ακάλυπτα»αφήνει η μεγάλη πτώση των τιμών στα ακίνητα, τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών δανείων.
Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, οι αναταράξεις στην κτηματαγορά έχουν ως αποτέλεσματα «καλύμματα» των στεγαστικών δανείων –δηλαδή οι προσημειώσεις- να έχουν χάσεισχεδόν ένα 20%.
Και αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο πρόβλημα πουεπιδεινώνει και το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.
Σήμερα το συνολικό στεγαστικόχαρτοφυλάκιο των τραπεζών ανέρχεται σε 70 δισ ευρώ. Από αυτά τα δάνεια ένα ποσοστό της τάξης του30% βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Δηλαδή δεν πληρώνονται δάνεια ύψους 21δις ευρώ.
Καθώς οι τραπεζίτες περιμένουν την κορύφωση των επισφαλειών μέσα στο 2015,η αξία των ακινήτων που αποτελούν την εμπράγματη εξασφάλιση αυτών των δανείων, έχει υποχωρήσει σημαντικά και αφήνει «ακάλυπτο», σχεδόν το 15% με 20% των στεγαστικών δανείων. Δηλαδή άλλα 15δις ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζαςτης Ελλάδος και όπωςέχουμε αναφέρει σε προηγούμενα ρεπορτάζ,στο τέλος του 2013 οι τιμέςτων ακινήτων είχαν υποχωρήσει κατά 35%. Για το 2014 οι προβλέψεις θέλουννέα υποχώρηση της τάξης του 7%, πρινμπούμε σε φάση σταθεροποίησης μέσα στο 2015 και να δούμε «αναιμική» άνοδο των τιμών το 2016.
Οι πραγματικές τιμές έχουν μειωθεί για όλα τα ακίνητα ανεξαιρέτωςσε όλη την επικράτεια.Και όπως είναι επόμενο ηποσοστιαία μείωση είναι μεγαλύτερη στις πιο ακριβές περιοχές καιέχει επηρεάσει δραματικά τις τιμές των εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται στην νησιωτική Ελλάδα.Καλύτερη συμπεριφοράέχουν δείξει οι τιμέςπου αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του Μετρό, τα οποία καταγράφουν τις μικρότερεςποσοστιαίες απώλειες.
Οι τράπεζες λοιπόν σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν, ν ανοίξουντον «ασκό» των πλειστηριασμών, καθώς καλά γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο θα «κτυπήσει» τα χαρτοφυλάκια τους και θα πρέπει να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις ύψους αρκετών δις ευρώ.Τάσσονται λοιπόν υπέρ της διατήρησης της προστασίας από τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον μέχρι να εξομαλυνθεί η αγορά των ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ