Ρύθμιση ΣΟΚ: Στην εμπορική αξία η εκκίνηση των πλειστηριασμών

Ρύθμιση ΣΟΚ: Στην εμπορική αξία η εκκίνηση των πλειστηριασμών
Με έκπτωση τουλάχιστον 35% θα βγαίνουν τα σπίτια στο σφυρί, αφού οι πλειστηριασμοί από τη νέα χρονιά θα γίνονται με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και όχι τις αντικειμενικές.

Της: Έφη Καραγεώργου


Με δεδομένο ότι οι τιμές αγοράς έχουν υποχωρήσει κατά 35% από την αρχή της κρίσης –αναμένεται η πτώση να φτάσει στο 40%-, είναι ευνόητο ότι οι δανειολήπτες θα βρεθούν σε αδιέξοδο, καθώς και το σπίτι τους θα χάσουν και θα συνεχίσουν να είναι χρεωμένοι στις τράπεζες, αφού δεν θα έχουν εξοφλήσει στο σύνολο του το υπόλοιπο του δανείου τους.
Όπως είναι γνωστό σήμερα οι αντικειμενικές τιμές, τουλάχιστον σε όλα τα αστικά κέντρα είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εμπορικές.
Σύμφωνα λοιπόν με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι υπουργοί Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, εισηγούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες να διενεργούνται με τιμή εκκίνησης την εμπορική αξία που είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν υπήρχε όταν το πολυνομοσχέδιο ήταν σε διαβούλευση, και προστέθηκε εκ των υστέρων - στο τελικό κείμενο το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Όπως προβλέπει η ρύθμιση, για την εκτίμηση της αξίας ακινήτου που κατάσχεται λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική αξία, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι το νέο καθεστώς των πλειστηριασμών θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2015 με Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα ορίζονται λεπτομερώς οι διαδικασίες προσδιορισμού των εμπορικών αξιών.
Έτσι, «χρυσά» ακίνητα θα αλλάξουν χέρια σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που αποκτήθηκαν, και οι σημερινοί ιδιοκτήτες πολύ πιθανόν να βρεθούν και χρεωμένοι στις τράπεζες….
Διότι οι τιμές πρώτης προσφοράς που θα καθορίζονται στους πλειστηριασμούς θα είναι πάρα πολύ χαμηλές και θα μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, στις περιπτώσεις που οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα κηρύσσονται άκαρποι.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με τη νέα ρύθμιση τράπεζες ή οι εισπρακτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των τραπεζών την είσπραξη οφειλών από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, επιχειρηματικά ή ακόμη και καταναλωτικά δάνεια, θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων με διαδικασίες-εξπρές και με τιμές πάρα πολύ χαμηλές όπως αυτές που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ανύπαρκτη αγορά ακινήτων.
Οι αναλύσεις που έχουν στα χέρια τους οι τραπεζίτες δείχνουν ότι από την αρχή της κρίσης και μέχρι το τέλος του 2013 οι τιμές υποχώρησαν κατά μέσο όρο 35% και αναμένουν νέα πτώση της τάξης του 5%- 7% εφέτος, πριν περάσει η αγορά σε φάση σταθεροποίησης το 2015, για να ξεκινήσει μία «αναιμική» άνοδος από το 2016.
Στο νομοσχέδιο Χαρδούβελη-Αθανασίου προβλέπεται μεταβατική περίοδος μερικών μηνών μέχρι να εφαρμοστεί η ρύθμιση –καρμανιόλα για χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες, καθώς πρέπει προηγουμένως να νομοθετηθεί και η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Ιανουάριου του 2015.
Στη μεταβατική περίοδο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη ως οι ελάχιστες τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς. Σημειώνουμε ότι αν δεν παρουσιαστούν πλειοδότες στον πρώτο πλειστηριασμό, θα γίνεται επαναληπτικός πλειστηριασμός εντός 14 ημερών με την τιμή πρώτης προσφοράς μειωμένη στο 50% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Εφόσον στην επαναληπτική αυτή διαδικασία δεν γίνει κατακύρωση, το αρμόδιο δικαστήριο θα μπορεί να διατάξει τη διενέργεια νέου πλειστηριασμού εντός 30 ημερών με ακόμη χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ