Κέρδη 85,1 εκατ. ευρώ για την Geniki Bank

Κέρδη 85,1 εκατ. ευρώ για την Geniki Bank
Η Geniki Bank επέστρεψε στην κερδοφορία στο εννεάμηνο, με κέρδη 85,1 εκατομμύρια ευρώ. 

Σύμφωνα με τη θυγατρική του ομίλου της Πειραιώς, η επιστροφή στην κερδοφορία συνδέεται κυρίως με :

την αποτελεσματικότερη διαχείριση των επισφαλών δανείων, που οδήγησε στην αύξηση των εσόδων από τόκους
την επιλεκτική ανάπτυξη εργασιών
τη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου λόγω της μείωσης του κόστους χρήματος
την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων και
τη μείωση του ύψους των προβλέψεων για τις επισφαλείς απαιτήσεις
Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 60,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 84% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ διατήρησαν την ανοδική τους τάση, με αύξηση κατά 10% το 3ο τρίμηνο σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των εισπράξεων από επισφαλείς δανειακές απαιτήσεις στη διάρκεια του έτους, καθώς και στη συνεχιζόμενη εξομάλυνση του κόστους άντλησης ρευστότητας.

Τα λειτουργικά κέρδη πριν από προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 13,9 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο 2014, έναντι ζημιών 34,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και σε 7,6 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2014, καταγράφοντας αύξηση 69% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2014.

Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης βασικών κεφαλαίων της τράπεζας, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 24,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, από 23,1% τον Ιούνιο 2014 και 18,2% τον Δεκέμβριο 2013. Με πλήρη και εμπροσθοβαρή εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded), ο δείκτης βασικών κεφαλαίων διαμορφώνεται στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 20% (ε).

Η ρευστότητα της τράπεζας διατηρήθηκε στα ήδη υψηλά επίπεδα του 2014, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 77% στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2014, που αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό στην Ελληνική αγορά, έναντι 93% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013. Μηδενική ήταν η εξάρτηση της Τράπεζας για άντληση ρευστότητας από το ELA ή το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι καταθέσεις της Geniki Bank ανήλθαν σε 2.169 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, καταγράφοντας αύξηση 9,3% σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ σημειώθηκε παράλληλα μεγάλη μείωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 136 μονάδες βάσης, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Μεγάλη ήταν και η μείωση στις λειτουργικές δαπάνες της Τράπεζας κατά 24% το εννεάμηνο 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και κατά 11% το 3ο τρίμηνο σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2014, ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών υλοποίησης προγράμματος εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους λειτουργίας.

Ο δείκτης κάλυψης επισφαλών δανειακών απαιτήσεων από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 60%, ενώ το σύνολο των προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων διατηρήθηκε στο 42%, επίπεδο το οποίο επίσης είναι από τα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank Νικόλαος Καραμούζης ανέφερε τα εξής:

"Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός Όμιλος της χώρας, αποφάσισε το Μάιο του 2014 τη συγχώνευση δι΄ απορρόφησης της GENIKI Bank από την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τον Όμιλο.

Με ισχυρά χρηματοοικονομικά μεγέθη και ύστερα από 77 χρόνια αδιάλειπτης, δημιουργικής και αυτόνομης πορείας στην Ελληνική αγορά, κατά τη διάρκεια των οποίων αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής ιστορίας της χώρας, η Geniki Bank ενώνει τις δυνάμεις της με έναν Τραπεζικό Όμιλο, που βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Όλοι μαζί υιοθετούμε κοινούς πλέον στόχους, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και προοπτικές με σκοπό να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τους μήνες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση για τη συγχώνευση μέχρι σήμερα, η Geniki Bank συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία της με αποτέλεσμα να έχει επιτύχει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση του θετικού χρηματοοικονομικού αποτελέσματός της, με τα κέρδη μετά φόρων να διαμορφώνονται στα €85,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2014, ενώ παράλληλα βελτιώθηκαν όλοι οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες της Τράπεζας.

Το 2014, η Geniki Bank επανήλθε σε κερδοφορία για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια συνεχών ζημιών, αύξησε σημαντικά την καθαρή της θέση και βελτίωσε όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες κεφαλαίων, ρευστότητας και καταθέσεων, διατηρώντας τους στα υψηλότερα επίπεδα της Ελληνικής αγοράς. Η συγχώνευσή της με την Τράπεζα Πειραιώς, μεγιστοποιεί τα οφέλη για τον Όμιλό μας και διαμορφώνει ισχυρές προϋποθέσεις και σημαντικές ευκαιρίες για την ολόπλευρη ανάπτυξη των εργασιών και τη συνολική και αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Ο τελευταίος χρόνος, κατά τη διάρκεια του οποίου είχα την τιμή να διατελέσω Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, ήταν μία μεγάλη και ενδιαφέρουσα πρόκληση για όλους μας και για εμένα προσωπικά. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι, το προσωπικό και τα στελέχη της Τράπεζας με υψηλό αίσθημα ευθύνης, εργατικότητα, πιστή τήρηση των θεμελιωδών αξιών, σταθερή προσήλωση στους στόχους, συλλογική δουλειά, αξιόλογη εμπειρία και γνώση, έχοντας τη σταθερή υποστήριξη του Ομίλου Πειραιώς, ολοκλήρωσε επιτυχώς το δύσκολο έργο μετασχηματισμού της Τράπεζας σε έναν σύγχρονο, υγιή και ισχυρό χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Το σύνολο του προσωπικού της Geniki Bank, και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συμβάλουμε σταθερά και με την ίδια αφοσίωση και ενδιαφέρον, στη συλλογική προσπάθεια ανάδειξης του Ομίλου Πειραιώς σε ηγετικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ