Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν “φρέσκο χρήμα” για να πληρώσουν φόρους και εισφορές

Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν “φρέσκο χρήμα” για να πληρώσουν φόρους και εισφορές
Οι τράπεζες είναι διατεθειμένες στις περιπτώσεις εκείνες, που το συνολικό πακέτο ρυθμίσεων (προς ασφαλιστικά ταμεία, ΔΟΥ) θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βγουν από το «κόκκινο» να τις χρηματοδοτήσουν για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές οφειλές και τους φόρους. Αυτό ειπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των τραπεζών με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Τι συμφωνήθηκε για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και προστασία κύριας κατοικίας.

Της Έφης Καραγεώργου.


«Κόκκινη» γραμμή στην εμμονή της τρόικας να ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έβαλαν χθες οι Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι είπαν όχι στην άρση της προστασίας.

Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Μιχάλης Σάλλας –Πειραιώς, Αλεξανδρος Τουρκολιάς –Εθνική, Δημ. Μαντζούνης- Alpha Bank και Χρήστος Μεγάλου -Eurobank, συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο, παρόντες ήταν και οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Γκίκας Χαρδούβελης και Κώστας Σκρέκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΕΔΩ

Η τρόικα, για να επιστρέψει στην Αθήνα, ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση –εκτός των άλλων- και για το ζήτημα του «ξεπαγώματος» των πλειστηριασμών, αλλά και για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων που παραπέμπει στις 100 δόσεις για την εξόφληση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, με τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

Οι τραπεζίτες και στα δύο απάντησαν όχι, διά στόματος Μιχάλη Σάλλα: ««δεν θέλουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δεν χρειάζονται και αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη, δεν βλέπω να γίνεται τελικά. Δεν υπάρχει λόγος».

Ενώ για τις ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι, και σε τεχνικό επίπεδο, να προχωρήσουμε αμέσως μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, τις ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων», συμπληρώνοντας πως με το νομοσχέδιο θα δοθεί ώθηση στην πραγματική οικονομία.

Οι τραπεζίτες λοιπόν, έστειλαν σαφές μήνυμα στους τροϊκανούς για δύο κομβικά και ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα: τους πλειστηριασμούς και τις ρυθμίσεις.

Η συνάντηση χθες στου Μαξίμου διήρκησε πάνω από 1 ώρα, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους τραπεζίτες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, δίνοντας δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να «τρέξουν» τις ρυθμίσεις.

Οι κ.κ. Τουρκολιάς, Σάλλας, Μαντζούνης και Μεγάλου απάντησαν, πως ήδη μπαίνουν νέα δάνεια στο σύστημα και ότι καθώς αναμένεται για το 2015 ανάπτυξη της τάξης του 2% με 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Μάλιστα οι τραπεζίτες υπογράμμισαν πως με νομοσχέδια ή χωρίς, εξακολουθούν να ρυθμίζουν τα δάνεια των πελατών τους, όχι μόνο τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τα ενήμερα.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στο «ξεσκαρτάρισμα» εκείνων των επιχειρηματικών δανείων που μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Μάλιστα τραπεζικές πηγές αναφέρουν, πως με το νομοσχέδιο για πρώτη φορά δίνονται κίνητρα να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι (τράπεζες και επιχειρηματίες) και να βρούμε ουσιαστικές λύσεις.

Και επισημαίνουν πως οι τράπεζες είναι διατεθειμένες στις περιπτώσεις εκείνες, που το συνολικό πακέτο ρυθμίσεων (προς ασφαλιστικά ταμεία, ΔΟΥ) θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βγουν από το «κόκκινο» να τις χρηματοδοτήσουν για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές οφειλές και τους φόρους.

Το θέμα πλειστηριασμοί, από την άλλη είναι μεγάλο αγκάθι, καθώς αν βγουν στο σφυρί τα σπίτια των πολιτών, ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης –σε μία ευαίσθητη περίοδο- είναι μεγάλος.

Από την άλλη, οι βουλευτές –εν όψει εκλογών- δύσκολα θα συναινέσουν στην άρση της προστασίας. Οι τραπεζίτες λοιπόν χτες, πρόσφεραν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, λέγοντας όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Όπως είναι γνωστό στο τέλος του χρόνου λήγει ο μεταβατικός νόμος που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους τραπεζικούς πλειστηριασμούς (διότι η απαγόρευση δεν ισχύει για το δημόσιο). Ο νόμος αυτός έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως το ύψος του εισοδήματος, της περιουσιακής κατάστασης καθώς και η καταβολή δόσεων προς τις τράπεζες. Το σχετικό νόμο αξιοποίησαν μόλις 3.000 οφειλέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν θα προχωρήσει σε παράταση αυτής της προστασίας, διότι υπάρχει ο νόμος “Κατσέλη” που προστατεύει την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς, με μία απλή αίτηση υπαγωγής σε αυτόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο νόμο έχουν υποβάλλει αιτήσεις περί τα 100.000 νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα από την 1η Ιανουαρίου του 2015 τίθεται σε ισχύ και ο “Κώδικας Δεοντολογίας” των τραπεζών. Αυτός προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις στεγαστικών και άλλων δανείων. Από τη στιγμή που ρυθμίζεται το δάνειο και ο δανειολήπτης είναι συνεπής τότε δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του πλειστηριασμού.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ετοιμάζει για το νέο έτος και το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών που επίσης θα προστατεύει την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Το νέο αυτό καθεστώς θα έρθει στη θέση του Νόμου Κατσέλη.

Σημειώνουμε ακόμα ότι η τρόικα όχι μόνο ζητάει την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων, αλλά ήθελε και εξευτελιστικές τιμές εκκίνησης, στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, δηλαδή θέλει «ξεπούλημα» με συνοπτικές διαδικασίες της περιουσίας των Ελλήνων. Η διαδικασία που συμφωνήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής, στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις η τιμή μπορεί να υποχωρεί στο μισό (αναμένονται διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης) και στη συνέχεια, αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.

Ακόμα θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι δεν θα δεχθεί καμία παράταση στην προστασία από τους πλειστηριασμούς.

Μάλιστα συνδέει την προστασία με τα αποτελέσματα των stress tests, από τα οποία αναδείχθηκαν ισχυρές κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες. Όμως η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι εφόσον δοθεί παράταση στην προστασία της κύριας κατοικίας, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα αυξηθούν. , ενόψει της νέας άσκησης αντοχής του 2015. Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς η ΕΚΤ απειλεί τις εποπτευόμενες τράπεζες, ότι στη νέα άσκηση η αποτίμηση των ακινήτων που προστατεύονται θα μετρηθεί ως μηδενική, καθώς δε θα μπορούν να πουληθούν και επομένως δε θα υπήρχε εμπορική αξία.

Διαβάστε επίσης:Μ. Σάλλας: «Δεν θέλουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ