Ετσι θα ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες

Ετσι θα ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες
Η επιτυχής ολοκλήρωση των stress tests ανοίγει το δρόμο ταχεία ιδιωτικοποίηση των τραπεζών με τη διαδικασία των δημοσίων προτάσεων ανταλλαγής warrants με μετοχές και πώλησης των μετοχών που θα απελευθερωθούν από το «μάζεμα» των warrants.

Μια διαδικασία που πρώτον επιθυμούν οι ίδιες οι τράπεζες και οι μέτοχοί τους αλλά και η κυβέρνηση καθώς θα προκύψουν τεράστια έσοδα για τον κρατικό κορβανά μειώνοντας δραστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το περασμένο καλοκαίρι και είχαν αποκαλύψει τα Παραπολιτικά προβλέπει την υποβολή δημόσιας πρότασης προς τους κατόχους των warrantsμε αντάλλαγμα μετοχές που αντιστοιχούν στην αξία των warrants. Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η διαδικασία που θα ακολουθηθεί επισημαίνεται ότι οι κάτοχοι warrants σήμερα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν συγκεκριμένο αριθμό μετοχών σε προκαθορισμένη τιμή και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Alpha Bank οι κάτοχοι warrants έχουν τη δυνατότητα στο τέλος του έτους να ανταλλάξουν κάθε warrantπου κατέχουν με 7,4 μετοχές περίπου καταβάλλοντας ποσό περίπου 0,46 Ευρώ ανά μετοχή.


Αν γινόταν θεωρητικά την περασμένη Δευτέρα η συναλλαγή ο κάτοχος ενός warrant θα πλήρωνε 3,404 Ευρώ για να αγοράσει 7,4 μετοχές που θα άξιζαν στο χρηματιστηριακό ταμπλό 4,329 Ευρώ. Ταυτόχρονα όμως θα έχανε την αξία του warrant που θα ασκούσε η οποία ήταν 1,35 Ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή από την άσκηση του δικαιώματος να αγοράσει μετοχές θα είχε θεωρητική ζημία περίπου 45 λεπτά. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις των warrantsγεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία μετατροπής σε μετοχές . Το ΤΧΣ προκειμένου να αποκτήσει τη δυνατότητα να πουλά μετοχές και να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών θα υποβάλλει δημόσια πρόταση όπου θα δίνει μετοχές ως αντάλλαγμα με βάση την αξία του warrant. Δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα το ΤΧΣ με τιμή μετοχής 0,585 Ευρώ θα μπορούσε να προσφέρει περί τις 2,3 μετοχές για να πάρει πίσω ένα warrant.

Για να γίνει πιο ελκυστική η προσφορά θα πρέπει να υπάρχει ένα premium αν και στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η άσκηση του δικαιώματος με κέρδος η προσφορά των 2,3 μετοχών θεωρείται «φυσιολογική». Αν υποθέσουμε ότι το premiumείναι της τάξης του 10% τότε η προσφορά γίνεται 2,63 μετοχές ανά warrant. Αγοράζοντας το ΤΧΣ το warrant δίνει ναι μεν 2,63 μετοχές αλλά την ίδια στιγμή περνούν στην κατοχή του δηλαδή μπορεί να πουλήσει άμεσα 4,77 μετοχές ανά δικαίωμα όχι στην τιμή που τις έχει αποκτήσει δηλαδή τα 0,4576 ευρώ αλλά τα 0,585 Ευρώ. Έτσι στο παράδειγμα της Alphaπου έχει σήμερα σε κυκλοφορία 1,14 δις warrantsτο ΤΧΣ θα δώσει στα πλαίσια της δημόσιας πρότασης 3 δις μετοχές στους κατόχους δικαιωμάτων δηλαδή σε ιδιώτες επενδυτές και στη συνέχεια θα μπορεί να πουλήσει 5,43 δις μετοχές.

Με τον τρόπο αυξάνεται άμεσα η συμμετοχή ιδιωτών στις τράπεζες και ταυτόχρονα το ΤΧΣ μπορεί να διαθέτει μετοχές και να εισπράττει τεράστια ποσά. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα και σε τρέχουσες τιμές η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Alphaθα απέφερε ποσό της τάξεως των 3,2 δις Ευρώ ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι από την πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μπορούν να αντληθούν ποσά που υπερβαίνουν τα 10 δις Ευρώ.Το τελικό ποσό θα κριθεί από τη σχέση των warrantsμε την αξία των μετοχών, την προσφορά του Ταμείου αλλά και τη χρονική στιγμή που θα γίνουν οι πωλήσεις των μετοχών.

Βέβαια αυτός ο σχεδιασμός βρίσκει αντίθετο το ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να κρατήσει το ΤΧΣ τις μετοχές του έως το 2017 και να αναμένει την υπεραξία αλλά και ταυτόχρονα να αυξήσει τη συμμετοχή μέσω των warrants που προβλέπει η νομοθεσία για την αναβαλλόμενη φορολογία. Ουσιαστικά δηλαδή μιλά για αύξηση της κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες όταν είναι σαφές πως ιδιωτικά κεφάλαια είναι εκείνα που κάλυψαν τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου και αυτά τα κεφάλαια το ΤΧΣ σήμερα θα είχε ελάχιστα διαθέσιμα μη επαρκή σε περίπτωση που προέκυπτε πρόβλημα από τα stress tests.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ