Έρχονται νέες μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών - Πού θα “προσγειωθούν”

Έρχονται νέες μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών - Πού θα “προσγειωθούν”
Οι νέες μειώσεις στα επιτόκια των καταθέσεων, το «άνοιγμα» των χορηγήσεων και οι ρυθμίσεις συνθέτουν το νέο σκηνικό στις τράπεζες, μετά την επιτυχή έξοδο τους από τις συμπληγάδες των ασκήσεων αντοχής.

Της Εφης Καραγεώργου,

Οι αποδόσεις στις καταθέσεις προθεσμίας έχουν ήδη από τον Σεπτέμβριο οδηγηθεί κάτω από το 2% ανεξάρτητα από το ποσό της κατάθεσης, ενώ προσφέρονται πλέον ίδια ή σχεδόν ίδια επιτόκια ανεξάρτητα από τη διάρκεια της προθεσμιακής, αν είναι δηλαδή τρίμηνη, εξάμηνη ή ετήσια.
Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ένα ακόμη κύκλο μειώσεων, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι της τάξης του 0,20 με 0,30 της μονάδας, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να μην υπερβαίνουν το 1,5%.

Παράλληλα θα εστιάσουν στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, όπως και στις αναχρηματοδοτήσεις δανείων με χαμηλότερα επιτόκια, σε σχέση με τα ισχύοντα.

Η μείωση των καθυστερήσεων είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες από την ερχόμενη Τρίτη, θα υπάγονται εποπτικά στην ΕΚΤ.

Παράλληλα όμως, καθώς και το 2015 θα υποβληθούν και σε νέο τεστ αντοχής, σχεδιάζουν και νέες αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να επιστρέψουν οριστικά σε χέρια ιδιωτών. Για να το πετύχουν αυτό οι τράπεζες μπορούν αφενός να βγουν στις αγορές όταν το κλίμα ισορροπήσει στο διεθνές σκηνικό για την Ελλάδα, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει τη δυνατότητα να κάνει δημόσια προσφορά στους κατόχους των warrants, προκειμένου να ανακτήσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που έχει τοποθετήσει στις τράπεζες αλλά και οι τράπεζες να κάνουν ακόμα ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίησή τους.
Προς το παρόν το μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να είναι αφενός η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και αφετέρου η ανακοπή δημιουργίας νέων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές για να εξορθολογιστεί η κατάσταση στα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες χρειάζεται να προχωρήσουν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις, ενέργεια που απαιτεί κεφάλαια, αφού έτσι μετατοπίζουν σε βάθος χρόνου μεγάλο μέρος των εσόδων τους. Και ακόμα επισημαίνουν πως θα απαιτηθεί πολύς χρόνος με τις παρούσες συνθήκες –περικοπές εισοδημάτων, υψηλή ανεργία- ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μπουν και πάλι σε ορθή τροχιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ FPRESS ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ