Ποιες τράπεζες περνούν τα stress tests της ΕΚΤ

Ποιες τράπεζες περνούν τα stress tests της ΕΚΤ
«Θωρακισμένο» βγαίνει από την πανευρωπαϊκή άσκηση αντοχής το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα αποτελέσματα των stress tests τα οποία ήδη βρίσκονται στα χέρια των διοικήσεων τους.

Της Έφης Καραγεώργου,

Σύμφωνα με πληροφορίες τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τα οποία έλαβαν με mail οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αργά χθες το απόγευμα δείχνουν ότι είτε περνούν απευθείας τα stress test αντοχής, είτε θα χρειαστούν μικρές κεφαλαιακές ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι απολύτως διαχειρίσιμες.

Κύκλοι της αγοράς, σημείωναν χαρακτηριστικά πως οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Σχολίαζαν μάλιστα ότι δύο τράπεζες πέρασαν με επιτυχία την άσκηση καθώς θα συνυπολογιστούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έλαβαν χώρα μέσα στο έτος (μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου). Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα τουReuters, σύμφωνα με το οποίο η Alpha Bank πέρασε το stress test χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια. Βέβαια η τράπεζα αρνήθηκε να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο. Σύμφωνα με αναλυτές η άλλη τράπεζα που πέρασε το τεστ είναι η Πειραιώς.

Ήδη οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών -Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank-, ετοιμάζουν τις επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις οποίες θα αποστείλουν πριν από το μεσημέρι της Κυριακής, και στις οποίες θα διατυπώνουν τις όποιες ενστάσεις έχουν για τον «λογαριασμό» από την άσκηση προσομοίωσης. Ακόμα θα ενημερώνουν την ΕΚΤ για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν για να καλύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες -για όσες τράπεζες προκύπτουν- και θα δίνουν την συγκατάθεση τους για τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος. Παράλληλα θα γνωστοποιούν και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που θα εκδώσουν την Κυριακή, μετά την επίσημη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση θα γίνει ταυτόχρονα για τις 128 τράπεζες της ευρωζώνης που συμμετείχαν στην άσκηση αντοχής και υπάρχουν αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας για να μην διαρρεύσουν τα ποσά των κεφαλαιακών αναγκών.

Από την πλευρά τους οι Έλληνες τραπεζίτες τηρούν «σιγήν ιχθύος» και αποφεύγουν να σχολιάσουν οτιδήποτε αφορά κεφαλαιακές ανάγκες.
Παράλληλα σε διαρκή επικοινωνία με τις διοικήσεις των τραπεζών βρίσκεται και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διαρροών, και κάθε είδους πληροφοριών που θα μπορούσαν -σήμερα-, να επηρεάσουν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Κύκλοι της αγοράς επαναλάμβαναν χθες το βράδυ, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν καθώς: έχουν διενεργήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 8,3 δισ ευρώ, έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις θυγατρικών και έχουν λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα πλάνα αναδιάρθρωσης μέσω των οποίων θα βελτιώσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ