Αφιέρωμα: Ολα τα επιτόκια για δάνεια, κάρτες και καταθέσεις

Αφιέρωμα: Ολα τα επιτόκια για δάνεια, κάρτες και καταθέσεις
Ελαφρώς απογοητευμενος ο αποταμιευτής της ιστορίας μας, άκουσε τον υπάλληλο στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής να του λέει ότι μπορεί να ανανεώσει τον προθεσμιακό του λογαριασμό για έξι μήνες με επιτόκιο μόλις 1,75%. Πάνε οι παλαιές εποχές που οι καταθέσεις απέδιδαν 5-6% καθαρά και χωρίς κανέναν κόπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για την πορεία των επιτοκίων έχει σβήσει. Κάθε άλλο. Και ποσο μάλλον για τα επιτόκια των δανείων τώρα που οι τράπεζες αρχίζουν και πάλι σιγά-σιγά να ανοίγουν την ερμητικά κλειστά επί σειρά ετών στρόφιγγα. 

της Μαρίας Μαυρογιώργη,

Το fpress.gr παρουσιάζει σήμερα αναλυτικούς και επικαιροποιημένους πίνακες με τα επιτόκια για όλα τα προϊόντα της αγοράς. Τα στοιχεία προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδας και είναι έγκυρα καθώς οι ίδιες οι τράπεζες είνια αυτές που υποχρεούνται να στέλνουν τα στοιχεία τους προκειμένου να είναι συγκρίσιμα και διαθέσιμα στο κοινό. Παρ'όλα αυτά, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα αυτό το οποίο προσφέρει η τράπεζα στο γκισέ, να είναι διαφορετικό από αυτό που έχει αποτυπωθεί στα στοιχεία. Για να προλάβουμε την εύλογη απορία που θα σας δημιουργηθεί, δεν υπάρχουν τα επιτόκια των εξιδικευμένων προϊόντων που παρέχουν οι τράπεζες ειδικά στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Σε όλους τους πίνακες, το fpress.gr δημοσιεύει και θα δημοσιεύει τις ημερομηνίες τελευταίας ενημέρωσης έτσι ώστε να γνωρίζεται και το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τότε που ενημερώθηκαν τα στοιχεία μέχρι την ώρα που εσείς διαβάζετε τον σχετικό πίνακα.

Η κατάσταση, ανά προϊόν δανεισμού, έχει ως εξής:

1. Πιστωτικές κάρτες

Εξακολουθούμε να χρωστάμε περισσότερα από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ στις πιστωτικές κάρτες. Από τη στιγμή λοιπόν που οι τόκοι... τρέχουν, μας ενδιαφέρει και η...ταχύτητα.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

2. Στεγαστικά δάνεια

Σε έναν πίνακα έχουμε συμπληρώσει τόσο τα κυμαινόμενα όσο και στα σταθερά επιτόκια για διάφορές διάρκειες. Σε αυτή τη φάση, τα όποια δάνεια χορηγούνται είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο καθώς η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ κάνει τα συγκεκριμένα δάνεια ποιο οικονομικά παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες προσθέτουν ένα αρκετά υψηλό επιτοκιακό περιθώριο.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

3.Καταναλωτικά δάνεια

Έχουμε ταξινομήσει τα καταναλωτικά δάνεια στις εξής κατηγορίες:

Τα ανοικτά δάνεια

Λειτουργούν ως ανοικτή γραμμή χρηματοδότησης για απλούς δανειολήπτες και καταναλωτές. Προσοχή όμως διότι υπάρχουν ετήσιες χρεώσεις τις οποίες είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε ακόμη και αν διατηρείτε το υπόλοιπο του δανείου σε μηδενικά επίπεδα.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις με σταθερό επιτόκιο

Αν προτιμάτε ένα σταθερό επιτόκιο και δεν θέλετε να προσημειώσετε κάποιο περιουσιακό σας στοιχείο ώστε το επιτόκιο αυτό να είναι χαμηλότερο.

ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ

Τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο

Μπορεί πάλι να προτιμάτε το κυμαινόμενο επιτόκιο. Δείτε τον σχετικό πίνακα για να κάνετε τις συγκρίσεις με το σταθερό και να αποφασίσετε. Δημοσιεύονται τόσο τα έξοδα όσο και οι Συνολικές Ετήσιες Πραγματικές Επιβαρύνσεις προκειμένου να προσεγγίσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια το τελικό κόστος.

ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ

3. Υπεραναλήψεις

Όταν έχουν τελειώσει τα χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό, υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε λίγα μετρητά για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Γι' αυτές τις περιπτώσεις προσφέρεται το προϊόν της υπερανάληψης. Φυσικά, δεν προσφέρεται για εκτεταμένη χρήση γιατί το επιτόκιο, όπως θα διαπιστώσετε και από τον σχετικό πίνακα, είναι πολύ υψηλό.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΥΠΕΡΑΝΑΛΗΨΗΣ

5. Προθεσμιακές καταθέσεις

Να μην ξεχάσουμε και τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων οι οποίες παρά την κατακόρυφη πτώση των επιτοκίων παραμένουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ