Ντράγκι: Για να αγοράζουμε τιτλοποιημένα δάνεια, πρέπει να υπάρχει ...μνημόνιο

Ντράγκι: Για να αγοράζουμε τιτλοποιημένα δάνεια, πρέπει να υπάρχει ...μνημόνιο
Τα βήματα του Ομπάμα, ακολουθεί ο Μάριο Ντράγκι για να αντιμετωπίσει την κρίση, και πριν από λίγο ανακοίνωσε την απόφαση πως η ΕΚΤ θα αγοράζει τιτλοποιημένα δάνεια και καλυμμένες ομολογίες, ενέργεια που θα δώσει «ανάσα» ρευστότητας πολλών δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, συνδέει την αγορά των λεγόμενων ABS με την ύπαρξη προγράμματος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όπως ανέφερε, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, οι αγορές καλυμμένων ομολόγων θα ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο και θα ακολουθήσουν οι αγορές τιτλοποιημένων δανείων, με την προϋπόθεση να «υπάρχει υφιστάμενο πρόγραμμα με την ΕΕ». Μάλιστα ο κ. Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα αγοράς ABS θα περιλαμβάνει και χώρες με αξιολόγηση κάτω από «ΒΒΒ-», όπως η Ελλάδα και η Κύπρος

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 2 χρόνια και όπως είπε ο κ. Ντράγκι οι αγορές τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων θα έχουν «σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της ΕΚΤ».

Ακόμα ο κ. Ντράγκι τόνισε πως τα μέτρα πολιτικής αναμένεται να στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση, ενώ επανέλαβε ότι ο κίνδυνος για την ανάπτυξη της ευρωζώνης παραμένεις καθοδικός, σημειώνοντας πως η ανάκαμψη μπορεί να μετριαστεί από την αρνητικό ρυθμό στη χορήγηση δανείων και την ανεργία. Ενώ για άλλη μια φορά επεσήμανε πως χρειάζεται να ενισχυθεί η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων σε ορισμένες χώρες.

Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση της η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το ευρωεπιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%. Το επιτόκιο overnight δανεισμού παρέμεινε στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ