Έρχεται ο Ντράγκι με τα... δώρα; Τι περιμένουν οι τράπεζες από τον "σούπερ-Μάριο"

Έρχεται ο Ντράγκι με τα... δώρα; Τι περιμένουν οι τράπεζες από τον "σούπερ-Μάριο"
Θα φέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ τις πολυπόθητες ανάσες ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες; Σε λίγη ώρα κληρώνει...
Της Έφης Καραγεώργου.
Σε λίγες ώρες ο «σούπερ» Μάριο αναμένεται από τη Νάπολη όπου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να δώσει ανάσα ρευστότητας πολλών δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, που προς το παρόνείναι αποκλεισμένες από τις διεθνείς χρηματαγορές και το φθηνό χρήμα. Ο κ. Ντράγκι αναμένεται νααποκαλύψειτις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων (ABS) που προανήγγειλε τον Σεπτέμβριο.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μίατράπεζα θα μπορεί να ομαδοποιεί πολλά δάνεια της ίδιας κατηγορίας –όπως στεγαστικά- και να τα πουλάει στην ΕΚΤ, αντλώντας έτσι ζεστό χρήμα, που με τη σειρά του θα πέσει στην αγορά.
Σήμεραοι τιτλοποιήσεις δανείων των ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται αποδεκτές από την ΕΚΤ, αφού κατατάσσονται στην κατηγορία «σκουπίδια». Το ίδιο ισχύει και μετα καλυμμένα ομόλογα που μπορεί να εκδώσει μία ελληνική τράπεζα, και αυτά χαρακτηρίζονται ως junk, διότι ακολουθούν την αξιολόγηση της Ελλάδας.
Αν η κίνηση Ντράγκι πάρει το «πράσινο φως» καιξεπεραστούν οι αντιδράσεις των Γερμανών, τότε η Ελλάδα θα έχει ουσιαστική στήριξη για έξοδο από την κρίση και επάνοδο στις αγορές. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να τα καταφέρει ναβγει από το μνημόνιο και την αυστηρή επιτήρηση της τρόικας, αλλά επειδή η αξιολόγησή της από τους τρεις πιστοληπτικούς οίκους -Moody's, S&P, Fitch-,θα παραμένει χαμηλή, οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να βρουν χρηματοδότηση.
Σημειώνουμε ότι στο τέλος Αυγούστου τα υπόλοιπατων δανείων στις ελληνικές τράπεζες ήταν της τάξης των 214δισ. ευρώ. Από αυτά τα77 δισ. ευρώ βρίσκονται στην περιοχή των «κόκκινων δανείων». Ωστόσο τα υπόλοιπα 137 δισ. ευρώ είναι η δεξαμενή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων ή τιτλοποιήσεων.
Εκτιμάται η ρευστότητα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών θα ενισχυθεί τουλάχιστον κατά 10 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα TLTRO, από το οποίο οι ελληνικές τράπεζες συνολικά μπορούν να αντλήσουν φθηνό χρήμα 10 έως 20 δισ. ευρώ.
Αυτή η επιπλέονρευστότητα θα αποτελέσει ένα ισχυρό «όπλο» για την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας, τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων και την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ