H Τράπεζα Πειραιώς ρίχνει 2,2 δισ. ευρώ στην αγορά

H Τράπεζα Πειραιώς ρίχνει  2,2 δισ. ευρώ στην αγορά
Νέα δάνεια ύψους 2,2 δισ ευρώ ρίχνει στην αγορά η Τράπεζα Πειραιώς, για να στηρίξει υγιείς επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά καθώς τα 500 εκατ ευρώ αφορούν νέα στεγαστικά δάνεια, και παράλληλα μειώνει κατά μία μονάδα τα επιτόκια στα ενήμερα δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Της Έφης Καραγεώργου.

Οι ανακοινώσεις έγιναν πριν από λίγο από τον πρόεδρο του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.Μέσα από πέντε στοχευμένες κινήσεις η Πειραιώς προχωρά στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με 2,2δισ ευρώ προκειμένου να υποστηρίξει ενεργά την επανεκκίνηση της οικονομίας.Ειδικότερα όπως δήλωσε ο κ. Μιχάλης Σάλλας:

  • Η Πειραιώς μειώνει κατά 1 μονάδα τα επιτόκια στα επαγγελματικά, αγροτικά και στα δάνεια μικρών επιχειρήσεων από την 1η Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς «για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την επιβράβευση 100.000 και πλέον πελατών μας, επαγγελματιών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών, με υπόλοιπα δανείων μέχρι €200 χιλ, που παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων είναι ενήμεροι προς τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, προχωρούμε από την 1 Νοεμβρίου σε μείωση όλων των περιθωρίων επιτοκίου κατά 1%.

  • Η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει τη δημιουργία ενός Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείου – το πρώτο του είδους του στη χώρα – με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και είμαστε για το σκοπό αυτό σε επαφή με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και ξένους θεσμικούς επενδυτές, συνέχισε ο κ. Σάλλας. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ ευρώ από τις διεθνείς αγορές με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και εκτιμούμε ότι, αν όλα πάνε καλά, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια του Α’ τριμήνου του 2015. Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα και υπολογίζουμε να καλύψει με δανειοδότηση μέχρι 7 χρόνια τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια 200 περίπου μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρειών - από ένα σύνολο 2.000 περίπου - με τζίρο €5 - €75 εκατ. και με επικέντρωση στις δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις προστιθέμενης εγχώριας αξίας και υποκατάστασης εισαγωγών, τις επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα, ικανή διοίκηση και, ασφαλώς, ενδιαφέρον επιχειρηματικό σχέδιο.

  • Τρίτον, διαμορφώνουμε ένα δυναμικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους €700 εκατ. για το επόμενο 12μηνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Με το πρόγραμμα αυτό επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την προχρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και με προεξόφληση παραγγελιών σε ενήμερους πελάτες της Τράπεζας ή σε νέους πελάτες με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θέτουμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση του εξαγωγικούfactoringμε πρόσθετη χρηματοδότηση.

  • Τέταρτον, στον προϋπολογισμό της Τράπεζας του 2015, προβλέπεται να εκταμιεύσουμε ποσό ύψους €500 εκατ. για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, τουEIF(Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ.

  • Πέμπτον, για την υποστήριξη του κατασκευαστικού κλάδου και την τόνωση της αγοράς ακινήτων, η Τράπεζα έχει εγκρίνει πρόγραμμα στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους €500 εκατ. για το επόμενο δεκαπεντάμηνο, για δάνεια μέχρι €300 χιλ με περιθώριο 3% και περίοδο χάριτος 1 χρόνο. Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια η περίοδος χάριτος θα είναι 2 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ