Αγωνιούν για την Corpbank οι πελάτες της τράπεζας

Αγωνιούν για την Corpbank οι πελάτες της τράπεζας
Η επιτροπή για την προστασία του χρηματοπιστωτικού τομέα της Βουλγαρίας απέστειλε ανοικτή επιστολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην οποία υπογραμμίζει ότι το κράτος πρέπει να μπλοκάρει όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία αποκτήθηκαν, άμεσα ή έμμεσα, με πιστώσεις από την Corporate Commercial Bank (Corpbank).

Την επιτροπή ίδρυσαν, στις 19 Αυγούστου, πελάτες της Corpbank, της προβληματικής τράπεζας που παραμένει κλειστή από τις 20 Ιουνίου, εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας.

Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι η επιτροπή περιμένει "εδώ και 90 ημέρες απάντηση από την Κεντρική Τράπεζα (ΒΝΒ) σε σχέση με το εάν οι πιστώσεις που έλαβαν εταιρείες από την τράπεζα είναι εξασφαλισμένες, έτσι ώστε το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας να έχει πραγματική αξία".

Οι πελάτες ζητούν, επίσης, μια απάντηση σχετικά με την "τύχη" των 3,5 δισ. λέβα που λείπουν από την τράπεζα και, όπως τονίζουν, "εάν αυτά τα χρήματα λείπουν, το κοινό πρέπει να γνωρίζει σε ποιον δόθηκαν".

Η Corpbank -μέχρι πρότινος τέταρτη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Βουλγαρίας- σταμάτησε να λειτουργεί στις 21 Ιουνίου 2014 εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας. Την ίδια μέρα τέθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας (ΒΝΒ) σε ειδικό καθεστώς εποπτείας, με μέγιστη περίοδο διάρκειας τους έξι μήνες. Σ΄ αυτό το διάστημα θα διενεργηθούν όλοι οι απαραίτητοι χρηματοοικονομικοί και νομικοί έλεγχοι και η πιθανή αναδιάρθρωση της Corpbank.

Ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας Τσβέταν Βασίλεφ (σ.σ. η εταιρεία του Bromak EOOD κατέχει το 50,7% της Corpbank) και ανώτατα εκτελεστικά στελέχη της είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ