Σε νέες...light αυξήσεις κεφαλαίου προχωρούν οι τράπεζες

Σε νέες...light αυξήσεις κεφαλαίου προχωρούν οι τράπεζες
Την πραγματοποίηση αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών σχεδιάζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests. Οι αυξήσεις θα γίνουν με ιδιωτική τοποθέτηση γεγονός που δεν επιφέρει, λόγω της νομοθεσίας, προσαρμογή τιμής στο Χρηματιστήριο.

Το συνολικό ύψος των αυξήσεων σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το 1,5 δις Ευρώ ενώ δεν αποκλείεται η περίπτωση μια τράπεζα να μην πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να θεωρούνται ήδη καλυμμένες καθώς υπάρχει βούληση στήριξης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΕ αλλά και της Ελλάδας συνολικά για να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί λόγω του πολιτικού ρίσκου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests θα έχουν διάστημα εννέα μηνών για να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν. Και αυτές οι κεφαλαιακές ανάγκες θα καλυφθούν και μέσω των πλάνων αναδιάρθρωσης αλλά και των μικρού ύψους αυξήσεων κεφαλαίου.
ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ