Η Corpbank λειτουργεί μόνο για αποπληρωμές χρεών

Η Corpbank λειτουργεί μόνο για αποπληρωμές χρεών
Τραπεζική δραστηριότητα στα καταστήματα της Corporate Commercial Bank,επέτρεψε η Κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας ώστε όσοι είχαν δανειστεί να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην τράπεζα που αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο δανειστή της χώρας.

Τον Ιούνιο η τράπεζα χτυπήθηκε από μαζικό bank run, γεγονός που οδήγησε στην μεγαλύτερη τραπεζική κρίση της Βουλγαρίας από τη δεκαετία του ’90. Έκτοτε, η Corpbank τέθηκε υπό τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας που προχώρησε σε έλεγχο για παρατυπίες στα βιβλία της, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, αφήνοντας τους εξαγριωμένους πελάτες της χωρίς πρόσβαση στις καταθέσεις τους.

Ενώ οι καταθέσεις παραμένουν «παγωμένες», κάποια καταστήματα της τράπεζας επαναλειτούργησαν τις εργάσιμες ώρες προκειμένου να επιτρέψουν σε πελάτες που είχαν δανειστεί να προχωρήσουν σε αποπληρωμή των δανείων τους.

«Υπάρχουν πολλοί πελάτες που είχαν δανειστεί και θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν τόκο, δεν υπάρχει λόγος να μην τους το επιτρέψουμε» σχολίασε στο Reuters μια εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας.

Το μέλλον της Corpbank παραμένει ακόμα άγνωστο. Το να της δοθεί πακέτο διάσωσης, κάτι που είχε προταθεί από την προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα, δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής συναίνεσης τον περασμένο Ιούλιο.

Αυτή τη στιγμή η χώρα κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει πως έως τον Οκτώβριο όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στην τράπεζα αλλά έχουν προκυρηχτεί και εκλογές, δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της τράπεζας.

Πάντως, σύμφωνα με τον Στηβ Χάνκε , τον αποκαλούμενο «αρχιτέκτονα» του νομισματικού συμβουλίου της Βουλγαρίας η καλύτερη λύση θα ήταν η πτώχευση της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ