Ρυθμίσεις δανείων τώρα και για οφειλές ολίγων ευρώ...

Ρυθμίσεις δανείων τώρα και για οφειλές ολίγων ευρώ...
Από τα μέσα Ιουνίου οι ειδικές μονάδες διαχείρισης κόκκινων δανείων έχουν πιάσει για τα καλά δουλειά. Και επικοινωνούν με όλους τους δανειολήπτες που έχουν καθυστερούμενες οφειλές από στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

της Έφης Καραγεώργου


Τώρα, τηλεφωνούν υπάλληλοι των τραπεζών στους δανειολήπτες και τους προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις, όπως: «πάγωμα» της δόσης για διάστημα 6 ή 12 μηνών, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, και μείωση του επιτοκίου.

Ειδικά για τις πιστωτικές κάρτες, προτείνουν την μετατροπή τους σε καταναλωτικό δάνειο, ώστε ο δανειολήπτης να επωφεληθεί από γενναίο «κούρεμα» στο ύψος του επιτοκίου. Σήμερα το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών διαμορφώνεται στο 18%, ενώ των καταναλωτικών δανείων στο 10% με 11%. Αν μάλιστα υπάρχουν και άλλες οφειλές -είτε από πιστωτικές κάρτες, είτε από καταναλωτικό δάνειο στην ίδια τράπεζα-, τότε προτείνεται η λύση της αναχρηματοδότησης με προσημείωση ακινήτου και στην περίπτωση αυτή το επιτόκιο μειώνεται στο 5%.

Τα ποσοστά των καθυστερούμενων οφειλών κάθε μήνα αυξάνονται. Σήμερα τα «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 33 δισ ευρώ. Ειδικότερα τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων στο τέλος Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 70,61δισ ευρώ, με σχεδόν το 28% του χαρτοφυλακίου να βρίσκεται στο «κόκκινο» και μια ανάσα από τα 20δισ ευρώ, στα 19,77δις ευρώ, και τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών στα 27,74δισ ευρώ, με το 48% που αντιστοιχεί σε οφειλές 13,3δισ ευρώ να έχει «σκάσει».

Οι τράπεζες θέλουν με κάθε τρόπο να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα υψηλά ποσοστά καθυστερήσεων που παρουσιάζουν τα στεγαστικά δάνεια, καθώς το 35% της συγκεκριμένης κατηγορίας έχει ρυθμιστεί τουλάχιστον μία φορά, μέσα στην 6ετία της ύφεσης.

Τις επόμενες βδομάδες θα ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας τραπεζών δανειοληπτών το οποίο θα αποτελέσει και τον «μπούσουλα» για τις τρεις μεγάλες κατηγορίες ρυθμίσεων (βραχυπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες και λύσεις οριστικής διευθέτησης).

Σημειώνουμε ότι βασικοί άξονες του νέου τρόπου διευθέτησης των οφειλών είναι ο «συνεργάσιμος» δανειολήπτης όπως και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Μάλιστα στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή υπάρχει πρόβλεψη, ότι οι δανειολήπτες με καθυστερούμενες οφειλές δεν θα επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις προκειμένου να υπαχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας.

Ο Κώδικας θα μπει σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ