Κόσμος τρέχει στις τράπεζες για πιστωτική λόγω... φόρων

Κόσμος τρέχει στις τράπεζες για πιστωτική λόγω... φόρων
«Τρέχουν» στις τράπεζες για να βγάλουν πιστωτικές κάρτες οι φορολογούμενοι, προκειμένου να «σπάσουν» μέχρι σε 12 άτοκες δόσεις το φόρο εισοδήματος.

Της Έφης Καραγεώργου.

Από τις αρχές Ιουλίου οι τράπεζες έχουν δεχθεί μπαράζ αιτημάτων για έκδοση πιστωτικών καρτών, ή για διεύρυνση των πιστωτικών ορίων σε υφιστάμενες πιστωτικές κάρτες.

Οι ενδιαφερόμενοι τις ζητούν, όχι για να κάνουν αγορές, ή για να πάνε διακοπές αλλά για να πληρώσουν την εφορία και τον φόρο ακινήτων, σε πολλές και κυρίως άτοκες δόσεις (μπορείτε να δείτε πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα πληρωμής φόρων μέσων πιστωτικών καρτών κάνοντας κλικ ΕΔΩ).

Διότι όποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τους φόρους με «πλαστικό χρήμα», μπορεί να «σπάσει» την κάθε μία από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, ή τις 5 δόσεις του φόρου ακινήτων σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις και το ποσό να μειωθεί σημαντικά, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση τους αναιμικούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν, πως μόνο το 35% των αιτημάτων για έγκριση πιστωτικής κάρτας παίρνει το «πράσινο φως» και τα πιστωτικά όρια τους δύσκολα υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς προσφέρουν τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος (όπως και των υπόλοιπων φορολογικών υποχρεώσεων) σε 12 άτοκες δόσεις, οι κάρτες της Εθνικής Τράπεζας, τηςAlpha Bankκαι τηςEurobankσε 9 άτοκες δόσεις, τηςAttica Bankκαι τηςCitibankσε 6 άτοκες δόσεις.

Τι σημαίνουν οι πολλές δόσεις για την τσέπη του φορολογούμενου; Ο,τι η μηνιαία καταβολή θα είναι πολύ μικρότερη και ο φορολογούμενος θα μπορέσει ευκολότερα να αντεπεξέλθει.

Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι ενδεικτικό και έχει υπολογιστεί με φόρο ύψους 1.200 ευρώ.

Ο φορολογούμενος λοιπόν έχει τη δυνατότητα:

  • Να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα, πληρώνοντας εφάπαξ το ποσό με έκπτωση 1,5%, που για οφειλή ύψους 1.200 ευρώ είναι 18 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει 1.182 ευρώ.

Αν αποπληρώσει τα 1.182 ευρώ σε 6 δόσεις θα καταβάλει 197 ευρώ το μήνα από τον Αύγουστο 2014 μέχρι και τον Ιανουάριο 2015.

Αν επιλέξει τις 9 δόσεις θα καταβάλλει 131,33 ευρώ το μήνα από τον Αύγουστο 2014 μέχρι τον Απρίλιο 2015.

Αν «σπάσει» το ποσό των 1.182 ευρώ σε 12 δόσεις και θα πρέπει να καταβάλει 98,5 ευρώ το μήνα από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Ιούλιο του 2015.

  • Να πληρώσει με πιστωτική κάρτα την κάθε μία από τις τρεις δόσεις των 400 ευρώ, «σπάζοντας» την σε άτοκες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή:

Αν επιλέξει τις 6 δόσεις, θα αποπληρώσει το ποσό τον Μάιο του 2015 και οι μηνιαίες καταβολές, θα ξεκινήσουν από τα 66,66 ευρώ, και το υψηλότερο ποσό που θα πρέπει να καταβάλει θα είναι 200 ευρώ (όταν θα έχουν μπει και οι τρεις δόσεις στην κάρτα).

Με τις 9 δόσεις θα αποπληρώσει τον φόρο τον Ιούλιο 2015 ξεκινώντας από τα 44,5 ευρώ και με υψηλότερη δόση 133 ευρώ.

Με τις 12 δόσεις η χαμηλότερη μηνιαία καταβολή θα είναι 33,33 ευρώ και η υψηλότερη 100 ευρώ.

Ωστόσο αν δεν είναι συνεπής στις μηνιαίες καταβολές, θα επιβαρυνθεί με το υψηλό επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ