Σήμα κινδύνου στις τράπεζες από την κατάρρευση των ακινήτων

Σήμα κινδύνου στις τράπεζες από την κατάρρευση των ακινήτων
Την ώρα που Τρόικα, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα της Ελλάδας και διοικήσεις ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να διαβουλεύονται και να συγκρούονται για το αν θα χρειαστούν ή όχι πρόσθετα κεφάλαια, η αγορά εξακολουθεί να περιμένει το δια ταύτα: το πότε θα δοθούν κεφάλαια στην αγορά. Φαίνεται όμως ότι φως δεν πρόκειται να φανεί στην άκρη του τούνελ πριν από το τέλος του χρόνου. 

Της Έφης Καραγεώργου.

Αρκετά πια με τους διαγνωστικούς ελέγχους, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, δηλαδή να δίνουμε δάνεια.

Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, μέσω του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της ΤτΕ στους δανειστές μας.

Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της γενικής συνέλευσης τηςAlpha Bank,ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Δημήτρης Μαντζούνης, ήταν ιδιαίτερα καυστικόςόταν αναφέρθηκε στα πανευρωπαϊκάstress test,λέγοντας χαρακτηριστικά: Ελπίζω αυτός να είναι ο τελευταίος έλεγχος από την BlackRock ώστε η τράπεζα να επικεντρωθεί στη δουλειά της, δηλαδή να δίνει δάνεια, και όχι να συλλέγει στοιχεία για τους ελέγχους.

Από πέρυσι το καλοκαίρι οι διοικήσεις των τραπεζών κινούνται στη λογική των διαγνωστικών ελέγχων, πέρυσι τέτοια εποχή ξεκίναγαν οι ασκήσεις αντοχής των συστημικών τραπεζών από την ΤτΕ, φέτος έχουμε την πανευρωπαϊκή άσκηση για τους 124 συστημικούς τραπεζικούς ομίλους της ευρωζώνης.

Το αποτέλεσμα των πανευρωπαϊκών stress tests που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα γίνουν επισήμως γνωστά στις 30 Οκτωβρίου 2014. Και στο διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα κριθεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν ή όχι νέα κεφάλαια.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων, τα οποία προσπαθούν να βάλουν σε τροχιά ρύθμισης. Ωστόσο όλα προς το παρόν είναι «ρευστά» σε ότι αφορά τον τελικό λογαριασμό, σύμφωνα με τους τραπεζίτες.

Το σημείο «κλειδί» είναι η παραδοχή που αφορά την υποτίμηση των τιμών των ακινήτων. Αν για παράδειγμα το ποσοστό υποτίμησης των τιμών των ακινήτων διαμορφωθεί στο 35% με 40% που είναι και η πραγματική εικόνα της αγοράς (από το 25% με 30%) τότε οι εκτιμώμενες μελλοντικές ζημίες για το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων μπορούν να αυξηθούν μέχρι 10 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες τα τελευταίαstresstestτης ΤτΕ κινήθηκαν στη σωστή βάση, καθώς και στο ακραίο σενάριο τηςBlackRockθα χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια ύψους μέχρι 3δισ ευρώ.Και χαρακτηρίζουν αυτό το ποσό απολύτως διαχειρίσιμο το οποίο μπορεί να καλυφθεί με ίδια μέσα, χωρίς να χρειασθούν «βοήθεια» από τα11δισ κεφάλαια του διαθέτει το ΤΧΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ