Κλειδώνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου Εθνικής και Eurobank

Κλειδώνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου Εθνικής και Eurobank
Η Εθνική κερδίζει  σήμερα το πρώτο στοίχημα που είναι η έκδοση του 5ετούς ομολόγου της ύψους 750εκατ ευρώ και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο, που θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4% με 4,5%, χαμηλότερα από ότι τιμολογήθηκε η πρόσφατη  έκδοση του ελληνικού δημοσίου (4,95%). Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει μέσα στη μέρα.


Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Πέτρος Χριστοδούλου με κλιμάκιο στελεχών έχουν ξεκινήσει «μαραθώνιο» ενημέρωσης στα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου, εν όψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5δις ευρώ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ΕΤΕ θα διοργανώσει roadshow έως τις 2 Μαΐου. Το βιβλίο προσφορών για την αμκ θα κλείσει στις 9 Μαΐου ημέρα που θα καθοριστεί και η τιμή της αύξησης, ανάλογα με τις προσφορές των διεθνών επενδυτών. Την επόμενη, Σάββατο 10 Μαΐου θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων κοινών μετοχών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Στόχος της διοίκησης είναι να διατεθεί στην Ελλάδα έως το 10% της δημόσιας προσφοράς -δηλαδή έως 250εκατ ευρώ-, ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από διεθνείς επενδυτές.
Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης, η Εθνική θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της -ύψους 2,18δισ ευρώ- που προέκυψαν από τα stress tests της Τράπεζας Ελλάδος, ενώ θα είναι πλήρως θωρακισμένη σε ότι αφορά τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. Και ενδεχομένως θα προχωρήσει και στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους 1,35 δισ ευρώ.
Με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η ΕΤΕ θα διαθέτει δείκτη βασικών κεφαλαίων (ΕΒΑ Core Tier 1) ύψους 18,2% (pro forma) και δείκτη Κύριων Βασικών Ίδιων Κεφαλαίων ύψους 11,7% (pro forma) με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2013.

Αύριο το βιβλίο προσφορών της Eurobank


Αύριο 25 Απριλίου ανοίγει το βιβλίο προσφορών της Eurobank για την αμκ και σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από ξένους θεσμικούς επενδυτές υπερκαλύπτει τα 1,25δις ευρώ, ποσό που επιδιώκει να αντλήσει η τράπεζα από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Υπενθυμίζουμε ότι το επενδυτικό σχήμα που ηγείται το Fairfax έχει καλύψει τα 1,33δις ευρώ της αύξησης και στόχος είναι τα 285εκατ ευρώ να αντληθούν από την εγχώρια αγορά (μέσω του βιβλίου προσφορών).
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρ. Μεγάλου συνεχίζει τις παρουσιάσεις σε Νέα Υόρκη και Βοστόνη, ενώ ένα δεύτερο κλιμάκιο ενημερώνει επενδυτές σε Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ