Η Goldman μπαίνει δυνατά στη Γενική

Η Goldman μπαίνει δυνατά στη Γενική
Μετά την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς σειρά παίρνει η θυγατρική της μέχρι σήμερα Γενική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας θα είναι της τάξεως των 400 εκ. ευρώ και θα επικυρώνει την είσοδο της Goldman Sachs με στρατηγικό ποσοστό όπως πρώτα είχαν αποκαλύψει τα «Παραπολιτικά». Η αύξηση θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση από ξένους θεσμικούς επενδυτές χωρίς να αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα και στους εγχώριους επενδυτές να συμμετέχουν στην αύξηση στην ίδια τιμή με τους διεθνείς επενδυτές, κατά το πρότυπο της αύξησης της Τράπεζας Πειραιώς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της αύξησης το 20% της τράπεζας θα κατέχει η Goldman Sachs, 20% η Τράπεζα Πειραιώς ενώ το υπόλοιπο 60% θα βρίσκεται κυρίως στα χέρια διεθνών χαρτοφυλακίων με το τσέχικο fund PPF να αποκτά αξιοσημείωτο ποσοστό. Η μείωση του ποσοστού της τράπεζας Πειραιώς στα επίπεδα του 20% θα έχει σημαντικά οφέλη στον ισολογισμό της Πειραιώς και κυρίως στην κεφαλαιακή της θέση.

Η απόκτηση του 20% από την Goldman Sachs ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη μεγάλη επένδυσή της στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια τράπεζα όπως η Γενική η οποία πριν από την αύξηση δεν είχε καμία κεφαλαιακή ανάγκη ούτε και εξάρτηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Γενική μετά την αύξηση καθίσταται μια πανίσχυρη κεφαλαιακά τράπεζα της οποίας ο ρόλος κυρίως στην επενδυτική τραπεζική θα είναι καταλυτικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs, όπως αποκάλυψαν τα «Παραπολιτικά», έχει συμφωνήσει ήδη για περίγραμμα της συμφωνίας για τη Γενική Τράπεζα με τον επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα. Και σε αυτό το περίγραμμα προβλέπεται ότι το management θα ασκείται από στελέχη τα οποία τυγχάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης και των δύο μεγαλομετόχων. Στο πλαίσιο αυτό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσθήκες και αποχωρήσεις στη διοικητική πυραμίδα της Γενικής.

Επισημαίνεται ότι πέραν των άμεσων οικονομικών ωφελειών που προκύπτουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής, για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς είναι προφανές ότι έχει τεράστια σημασία μια στρατηγική συμμαχία με από τους ισχυρότερους τραπεζικούς- επενδυτικούς ομίλους παγκοσμίως όπως η αμερικάνικη Goldman Sachs. Και η στρατηγική αυτή συμμαχία μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη και για την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει ως στόχο την ταχύτατη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και την πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. Η τράπεζα με τη νέα της μορφή, όπως έχει αναφέρει ο κ. Μιχάλης Σάλλας (και με ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια), θα δώσει προτεραιότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις με δυναμισμό και προοπτικές, ώστε να συμβάλουν άμεσα στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και νέων εισοδημάτων. Η Γενική θα δέχεται και θα αξιολογεί επιχειρήσεις που θα ζητήσουν τη συνδρομή της αφού πρώτα εξετάσει το επιχειρηματικό πλάνο που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της επένδυσής τους και κατά συνέπεια θα λειτουργήσει ως τράπεζα ανασυγκρότησης επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπό όψιν ότι η Τρόικα συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά τις 4 συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν σε άμεσες λύσεις σε σχέση με τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Η Γενική μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πώληση προβληματικών δανείων με discount, πράγμα που οι τραπεζίτες δεν επιθυμούν να πράξουν μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες για τους χειρισμούς τους. Αυτός ο φαύλος κύκλος ουσιαστικά λειτουργεί εναντίον του επιχειρείν, καθώς επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί καταρρέουν με πολύ δυσμενέστερες συνέπειες και για τους μετόχους τους και για τις τράπεζες. Οι προοπτικές δείχνουν… εκτίναξη Προκειμένου να γίνει αντιληπτό σε τι επίπεδα θα εκτιναχθεί η Γενική Τράπεζα μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου αρκεί να αναφερθεί ότι με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του 2013 ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 18,2% και είναι ο υψηλότερος της ελληνικής αγοράς.

Οι δείκτες ρευστότητας διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις μειώθηκε σε 82% στο τέλος του 2013, το χαμηλότερο ποσοστό στην ελληνική αγορά, έναντι 93% στο τέλος του τρίτου τριμήνου, με μηδενική εξάρτηση της τράπεζας για άντληση ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο ή το Ευρωσύστημα. Η τράπεζα με ακόμα ισχυρότερους δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας θα μπορεί να αντλήσει πολύ σημαντικού ύψους κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές χρήματος για χρηματοδοτήσεις αλλά και να συνεχίσει να προσελκύει καταθέσεις λόγω της ασφάλειας που παρέχουν τα οικονομικά της στοιχεία. Χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων της Γενικής είναι ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 9% δηλαδή εισέρρευσε νέο καταθετικό χρήμα στην τράπεζα 190 εκ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ μια άλλη κίνηση που θα ενισχύσει σημαντικά τον όμιλο Πειραιώς είναι η πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής. Την πώληση έχει αναλάβει η UBS και σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση με αγοραστή τον όμιλο Munich RE, ο οποίος στην Ελλάδα ελέγχει και την Ergo Aσφαλιστική. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το τίμημα αλλά επισημαίνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε αρχικά θέσει τον πήχη σε τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει ήδη συνεργασία στην Ελλάδα με την Ergo Ασφαλιστική.

Από την εφημερίδα "Παραπολιτικά" που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας αποκαλυπτική και με απίστευτες Πασχαλινές προσφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ