Η Μεγάλη Τετάρτη της Εθνικής Τράπεζας

Η Μεγάλη Τετάρτη της Εθνικής Τράπεζας
Σήμερα τελικά αναμένονται οι σημαντικές ανακοινώσεις από την Εθνική Τράπεζα και οι οποίες αφορούν στην αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου κατά ποσό 2,5 δισ. ευρώ.

Της Έφης Καραγεώργου

Χθες το ΔΣ της ΕΤΕ συνεδρίασε για περίπου 3 ώρες, ωστόσο δεν κατέληξε σε απόφαση και πήρε αναβολή για σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή οφείλεται σε κώλυμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα πρέπει να δώσει την έγκριση του για να προχωρήσει η διαδικασία της αύξησης.

Ωστόσο ο χρόνος είναι πιεστικός. Διότι αν επιλεγεί η διαδικασία της αύξησης με έκδοση ενημερωτικού δελτίου, η τράπεζα θα πρέπει να ενσωματώσει σε αυτό τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί. Και συνεπώς δεν προλαβαίνει να «τρέξει» και να ολοκληρώσει την διαδικασία μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Όμως, με βάση το νέο νόμο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών -με κατάργηση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων-, η διαδικασία μπορεί να τρέξει με βάση τα αποτελέσματα του 2013. Οπότε οριακά προλαβαίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάδοχοι θα αναλάβουν η Morgan StanleyκαιGoldman Sachs.

Σημειώνουμε ότι χθες η Εθνική κατέθεσε το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο οποίο περιγράφονται όλες οι κινήσεις, στις οποίες θα προχωρήσει για να εξασφαλίσει τα 2,18δισ ευρώ που χρειάζεται και οι οποίες αφορούν πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ