Εθνική: τι πουλάει και πόσα κεφάλαια αναζητά μέσω αύξησης

Εθνική: τι πουλάει και πόσα κεφάλαια αναζητά μέσω αύξησης
  Σήμερα τα σπουδαία από το μέτωπο της Εθνικής Τράπεζας. Μετά την συνεδρίαση του έκτακτου διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα ότι η Εθνική θα προχωρήσει  σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 2 δισ ευρώ. Μάλιστα καλά γνωρίζοντες τα της Εθνικής υπογραμμίζουν πως  στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση να  έχει ολοκληρωθεί πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Της Έφης Καραγεώργου.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα η ΕΤΕ θα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης, που της εξασφαλίζει μέσα από πωλήσεις θυγατρικών της τα 2,18δισ ευρώ, που έδειξαν τα πρόσφατα stresstest.

Το σχέδιο έχει «κλειδώσει», ωστόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια μέσω πωλήσεων στοιχείων του ενεργητικού, απ΄ ότι αν προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο κ. Γκερτ Κούπμαν, της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν, συναντήθηκε τις τελευταίες μέρες 2 φορές με την διοίκηση της ΕΤΕ και το μήνυμα του ήταν σαφές «πρέπει να εκμεταλλευτείτε την συγκυρία και να προχωρήσετε σε αύξηση», όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε πρόσφατα και το Eurogroupπρος την διοίκηση της ΕΤΕ.

Έτσι το ΔΣ που θα συνεδριάσει το μεσημέρι, αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την κεφαλαιακή θωράκιση της ΕΤΕ, που εκτός από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα περιλαμβάνει και άλλες ενέργειες με στόχο να υπάρχει το απαραίτητο «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δίνει πίστωση χρόνου στην ΕΤΕ σε ότι έχει να κάνει με την πώληση ποσοστού της Finansbank, ενώ παράλληλα έχει χρονικό περιθώριο να «τρέξει» και τις πωλήσεις άλλων στοιχείων του ενεργητικού της, στο υψηλότερο δυνατό τίμημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ