Με 40% το ΤΧΣ μετά την αύξηση της Eurobank-Γιατί μπήκε πλαφόν στα 2,86 δισ

Με 40% το ΤΧΣ μετά την αύξηση της Eurobank-Γιατί μπήκε πλαφόν στα 2,86 δισ
Οροφή στο ύψος της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank έβαλε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα είχε δυνατότητα να αντλήσει ποσό ακόμα και κοντά στα 4 δις Ευρώ το ΤΧΣ επέβαλε ανώτατο ύψος αύξησης τα 2,86 δις Ευρώ προκειμένου να περιορίσει τη μείωση του ποσοστού του σε επίπεδα όπου ουσιαστικά δεν θα είχε έλεγχο της τράπεζας αλλά και θα δυσκολευόταν να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης μη έχοντας ικανό πακέτο για την προσέλκυση αγοραστή.
Βέβαια το ΤΧΣ επικαλείται για την απόφασή του αυτή γενικώς ηθικούς και νομικούς λόγους για την επιβολή πλαφόν στα επίπεδα των κεφαλαιακών αναγκών όπως ανακοινώθηκαν από την ΤτΕ.
Εν τω μεταξύ η αποτίμηση σύμφωνα με πληροφορίες προσδιορίσει την ελάχιστη τιμή διάθεσης για την αύξηση κεφαλαίου στα επίπεδα των 0,31 έως 0,32 Ευρώ ενώ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές φαίνεται να έχουν την πρόθεση να υποβάλλουν προσφορές στα επίπεδα των 0,35 Ευρώ.
Όλα όμως θα κριθούν στο επίπεδο του ancor investor ο οποίος θα κληθεί να υποβάλλει πρόταση για ποσό που είναι τουλάχιστον 1,2 δις Ευρώ. Δεν αποκλείεται να γίνουν δεκτοί και δύο επικεφαλείς και σε αυτή την περίπτωση η αύξηση θα έχει ουσιαστικά κλείσει από την αρχή καθώς θα ζητούνται περί τα 500 εκ Ευρώ από τους υπόλοιπους επενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες φαβορί για την ανάληψη του ρόλου του anchor investorείναι το Καναδικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο Fairfax.
Η διαδικασία της αύξησης θα ξεκινήσει 25 Απριλίου και τότε θα ορισθεί η τελική τιμή, βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.
Αν τελικά είναι 0,35 Ευρώ η τιμή τότε θα εκδοθούν 8,2 δις μετοχές περίπου. Η τράπεζα έχει σήμερα 5,47 δις μετοχές η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανήκει στο ΤΧΣ. Μετά την αύξηση το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί στα επίπεδα του 40% ενώ τα υπόλοιπο 60% θα ανήκει σε ιδιώτες. Ο ή οι ancor investors θα έχουν ο κάθε ένας από 25% έως 30%.

ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ