Στα δικαστήρια …ομαδικώς για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Στα δικαστήρια …ομαδικώς για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Μια ακόμη μεγάλη δικαστική μάχη φαίνεται να ξεκινάει με πρωταγωνιστές τις τράπεζες από τη μια πλευρά και τους δανειολήπτες από την άλλη. Αντικείμενο αντιπαράθεσης αυτή τη φορά, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Της Έφης Καραγεώργου.

Ομαδικές αγωγές κατά των τραπεζών ετοιμάζει οΣύλλογος Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, διεκδικώντας την επαναφορά των δανείων στην αρχική ισοτιμία και την επάλειψη των καταχρηστικών όρων των συμβάσεων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του: Έφτασε η ώρα της προσφυγής στη δικαιοσύνη για τους πλέον των 65.000 δανειολήπτες θύματα της αδιαφανούς και παραπλανητικής πολιτικής των συστημικών τραπεζών την περίοδο 2006-2009.

Στην ομαδική αγωγή θα υπογραμμίζεται ότι οι τράπεζες παρείχαν -κατά το στάδιο της προσυμβατικής ενημέρωσης- ελλιπή και «αθέμιτη» πληροφόρηση στους υποψήφιους δανειολήπτες, δίνοντας στα δάνεια αυτά χαρακτήρα απλού στεγαστικού δανείου με δέλεαρ το χαμηλό επιτόκιο (λόγωlibor), ενώ στην πραγματικότητα «τα δάνεια σε συνάλλαγμα προσομοιάζουν με επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου και άμεσα συνδεδεμένα με την αγορά συναλλάγματος».

Μάλιστα οι δικηγόροι του Συλλόγου, επισημαίνουν πως «οι τράπεζες προέβαλλαν τα ευεργετικά σημεία της σύμβασης και απέκρυπταν από τους δανειολήπτες ότι σε μακροχρόνια βάση -όση δηλαδή θα ήταν η διάρκεια του δανείου ήτοι 20 με 30 χρόνια-, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις θύελλες της νομισματικής αγοράς η οποία θα πλήξει μόνον αυτούς γιατί οι ίδιες «κλείδωσαν» (με πιστωτικά παράγωγα ή ασφάλιση) τα ποσά συναλλάγματος αυτών των δανείων».

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, σημειώνει ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη καθώς θεωρεί ότι οι τράπεζες είναι υπόλογες για τέσσερις λόγους και συγκεκριμένα:

  1. Κερδοσκόπησαν ωθώντας τον κόσμο στη σύναψη δανείων σεchfρίχνοντάς τους στάχτη στα μάτια με το «πρόγραμμα προστασίας της δόσης» αντί να δώσουν μέτρα, κόστος και μεθόδους αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου.
  2. Δεν έδωσαν ως όφειλαν, ειδική, επαρκή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το μέγεθος και τις συνέπειες του νομισματικού κινδύνου σε μακροχρόνια βάση, ούτε τις μεθόδους και το κόστος αντιμετώπισής του. Δεν τήρησαν κατά την παροχή των συγκεκριμένων δανείων τις προβλεπόμενες από το κανονιστικό πλαίσιο υποχρεώσεις τους. Ουδείς δανειολήπτης θα επέλεγε να συνάψει δάνειο σεchfαν είχε ενημερωθεί πλήρως ,ειδικώς και εμπεριστατωμένως για τους κινδύνους από τους αρμόδιους πιστοποιημένους υπαλλήλους.
  3. Καρπώνονται σήμερα εκτός από τους νόμιμους τόκους, τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας ισοτιμίας με την οποία οι δανειολήπτες καταβάλουν τη μηνιαία δόση, και της ισοτιμίας με την οποία οι ίδιες ασφάλισαν με χρηματοπιστωτικά μέσα τα ποσά αυτών των δανείων κατά το χρόνο εκταμίευσής τους.
  4. Επιπρόσθετα οι τράπεζες εξακολουθούν να καρπώνονται τη προμήθεια αγοράς του ελβετικού φράγκου σε κάθε μηνιαία καταβολή της δόσης. Και η διαφορά : υψηλή τιμή αγοράς- χαμηλή τιμή πώλησης επιβαρύνει τον δανειολήπτη.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύλλογος:Προέβαλαν το «κερασάκι» της χαμηλής δόσης στο δάνειο με ρήτρα Ελβετικού φράγκου, διαβεβαιώνοντας τους ανυποψίαστους δανειολήπτες ότι η ισοτιμίαCHF/ΕΥΡΩ θα έχει μικρές διακυμάνσεις στα επόμενα 20-30 χρόνια λόγω του διεθνούς νομισματικού κύρους του ευρώ και της σταθερότητας του ελβετικού φράγκου. Και μάλιστα επέμεναν πως το κέρδος από το χαμηλό επιτόκιο υπερισχύει της ζημίας από τη διακύμανση της ισοτιμίας........

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ