Πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Και τελικά ο γρίφος λύθηκε. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών θα γίνουν με όρους αγοράς. Δηλαδή σε «δίκαιες και εύλογες» τιμές, όπως ανέφερε και ο επίτροπος Αλμούνια στην επιστολή του. Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, τμήμα του οποίου είναι και ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση.

Της Έφης Καραγεώργου.

Σε αυτό προβλέπεται ότι:

  • Οι αυξήσεις θα γίνουν με βάση τις τιμές αγοράς των μετοχών και ακόμα χαμηλότερα.
  • Το ΤΧΣ έχει κάλυψη είτε συμμετάσχει στις αυξήσεις, είτε όχι
  • Υπάρχει πρόβλεψη για δημόσια προσφορά προς τους κατόχους των warrants.
  • Ενσωματώνεται η κοινοτική οδηγία για την διάσωση μιας τράπεζας με «κούρεμα» μετόχων και ομολογιούχων (bail-in).
  • Παρέχεται πλήρης νομική κάλυψη στα μέλη του ΤΧΣ.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 προβλέπεται, για το ύψος της τιμής που θα διενεργηθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ότι:

«Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα δύναται να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο, ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής».

Ακόμα διευκρινίζεται ότι «δεν επιτρέπεται η διάθεση νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή κατώτερη της τιμής κάλυψης αυτών από το Ταμείο στο πλαίσιο της ίδιας έκδοσης».

Πιο απλά αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση της Eurobank, οι νέες μετοχές μπορούν να διατεθούν σε τιμή χαμηλότερη από την τρέχουσα (στο 0,47 ευρώ/ανά έκλεισε χθες η τιμή), και ότι το ΤΧΣ θα αποκτήσει μετοχές στην ίδια τιμή με τους ιδιώτες.

Για την μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι : «Το ΤΧΣ δύναται να μειώνει τη συμμετοχή του στις τράπεζες, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δια της παραίτησης από την άσκηση ή με τη διάθεση των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούν».

Δηλαδή το συγκεκριμένο άρθρο προσφέρει κάλυψη στη διοίκηση του ΤΧΣ για τις περιπτώσεις των αυξήσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της AlphaBank, καθώς οι δύο τράπεζες κάλυψαν πλήρως τις ανάγκες τους από ιδιώτες επενδυτές. Και ακόμα το ΤΧΣ δύναται να μην συμμετάσχει στην αύξηση της Eurobank, αν αυτή καλυφθεί στο σύνολο της από ιδιώτες.

Στο άρθρο 6α ενσωματώνεται η κοινοτική νομοθεσία για τη διάσωση τράπεζα με «κούρεμα» μετόχων και ομολογιούχων (bailin). Προβλέπεται δηλαδή ότι στην περίπτωση διάσωσης τράπεζας από το ΤΧΣ 9σπάσιμο σε καλή και κακή), για την απορρόφηση των ζημιών συμμετέχουν πρώτα οι μέτοχοι, κάτοχοι κοινών μετοχών, μετά οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών και τελευταίοι οι κάτοχοι τίτλων μειωμένης εξασφάλισης. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης που ενδέχεται να υποστούν «κούρεμα» αν η αξία των μετοχών δεν καλύπτει τις ζημιές.

Σχετικά με τις ποινικές ευθύνες του ΤΧΣ προβλέπεται ότι «οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, εφόσον λαμβάνονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, θεωρούνται επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο και υπηρετούσες τη χρηστή διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου, όσον αφορά την αστική ευθύνη των μελών του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και του προσωπικού του Ταμείου, έναντι τρίτων και έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. Η διάταξη αυτή δεν απαλλάσσει τους ανωτέρω από τυχόν ευθύνη τους έναντι του Ταμείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ