Πώς να προστατέψετε τις καταθέσεις σας από την κατάσχεση

Πώς να προστατέψετε τις καταθέσεις σας από την κατάσχεση
Οι κατασχέσεις των καταθετικών λογαριασμών είναι ο νέος εφιάλτης για εκατομμύρια καταθέτες, είτε αυτοί είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, είτε επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρηματίες. Υπάρχει άμυνα απέναντι στον κίνδυνο της κατάσχεσης. Ναι, είναι η απάντηση, αρκεί να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου. Όλες οι οδηγίες, στο αφιέρωμα που ακολουθεί  

Τη ς Έφης Καραγεώργου

Όλοι ψάχνουν σήμερα τρόπους να προστατέψουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις, από το «τσουνάμι» της κατάσχεσης. Οι εντολές εξάλλου από το οικονομικό επιτελείο είναι σαφείς και κατηγορηματικές: «σαρώστε και τις καταθέσεις, φέρτε έσοδα».

Τους τελευταίους μήνες πολλοί επαγγελματίες, επιχειρηματίες και αγρότες είδαν το μακρύ χέρι της εφορίας να «βουτάει» στις καταθέσεις τους, ενώ την ίδια πολιτική άρχισαν να εφαρμόζουν και τα τελωνεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ΔΕΚΟ και οι Δήμοι.

Το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι ένα: Πως θα προστατέψω την κατάθεση μου.

Στην περίπτωση που είστε επιχειρηματίας, ελεύθερος επαγγελματίας, αγρότης, έμπορος κλπ, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είμαι μισθωτός ή συνταξιούχος. Έχω και εγώ το ακατάσχετο όριο των 1.000 ευρώ που ορίζει ο νόμος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο νόμος σας εξασφαλίζει το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για χρέος προς το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την προϋπόθεση ότι:

Έχετε δηλώσει τον λογαριασμό σας (ένας λογαριασμός σε μία τράπεζα), ο οποίος έχει την προστασία του ακατάσχετου έναντι τρίτου.

Επίσης σημειώνουμε πως το ακατάσχετο για οφειλές προς ιδιώτη είναι 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό (με έναν δικαιούχο) και2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό (με περισσότερους δικαιούχους).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω λογαριασμούς κατάθεσης σε δύο τράπεζες. Το ακατάσχετο ισχύει για κάθε λογαριασμό χωριστά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ. Μόνο ένας λογαριασμός, ανά φυσικό πρόσωπο δικαιούται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για χρέη προς το δημόσιο ή των 1.500 ευρώ για χρέη προς ιδιώτες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι αγρότης και στον λογαριασμό μου πιστώνεται ποσό από επιδότηση ελαιολάδου. Τι πρέπει να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να κάνετε δήλωση ακατάσχετου έναντι τρίτου, αναφέροντας τον αριθμό του λογαριασμού σας, στον οποίο πιστώνεται η επιδότηση και έτσι θα διασφαλίσετε το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ. Το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μπορεί η εφορία να προχωρήσει σε κατάσχεση και αυτού του λογαριασμού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Και το ΤΠκΔ είναι πιστωτικό ίδρυμα και συνεπώς ισχύουν τα ανωτέρω. Δηλώνετε τον λογαριασμό και έχετε την προστασία των 1.000 ή 1.500 ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα με ενημερώσει η τράπεζα ότι θα κατάσχει χρήματα από τον λογαριασμό μου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα με ενημερώσει η εφορία ότι θα προχωρήσει σε κατάσχεση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ενημερώνει μέσωe-mailγια το ληξιπρόθεσμο της οφειλής και προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε κατάσχεση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από ποιο ποσό και πάνω κινείται η διαδικασία της κατάσχεσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σήμερα από το πρώτο ευρώ οφειλής. Οι ΔΕΚΟ και οι Δήμοι έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση ακόμα και για ποσά 30 και 40 ευρώ. Με νέα νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο σκοπεύει να βάλει όριο τα 500 ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία της κατάσχεσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε πόσες μέρες γίνεται η κατάσχεση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σήμερα εντός 24 ωρών, σύμφωνα με πληροφορίες και εδώ θα υπάρξει τροποποίηση και το διάστημα θα αυξηθεί στη μία βδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ