«Κούρεμα» χρεών μέσω ειρηνοδικείων - Αποφάσεις «ανάσα»

«Κούρεμα» χρεών μέσω ειρηνοδικείων - Αποφάσεις «ανάσα»
Στο πλευρό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στέκονται τα Ειρηνοδικεία, προχωρώντας με τις αποφάσεις τους σε ουσιαστικές ρυθμίσεις της οφειλής, ενώ κάποιες αποφάσεις προχωρούν και σε γενναία «κουρέματα» των οφειλών.

Της Έφης Καραγεώργου.

Πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, εξέδωσε δύο αποφάσεις:

Η μία απόφαση αφορά 53χρονο αγρότη, παντρεμένο με δύο ενήλικα παιδιά. Είχε συνολικό χρέος 45.500 ευρώ από στεγαστικό και καταναλωτικά δάνεια σε τρεις τράπεζες. Το δικαστήριο «κούρεψε» την οφειλή και θα πληρώσει συνολικά σε διάστημα 15 ετών 19.420 ευρώ.

Σύμφωνα με το δικαστήριο: Το μοναδικό εισόδημα του οφειλέτη προέρχεται από το λάδι και τις ελιές που θα πουλήσει και την επιδότηση λαδιού (περίπου 1.500 ευρώ το χρόνο) που θα λάβει.

Τα συνολικά του έσοδα το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε στο Ειρηνοδικείο εκκαθαριστικό εφορίας, αποδεικτικό επιδότησης) ήταν 7.100 ευρώ.

Ο ένας γιος του είναι σπουδαστής σε άλλη πόλη και για τα έξοδά του δαπανά 350 ευρώ το μήνα, ενώ η οικογένεια για να ζήσει χρειάζεται 710 ευρώ το μήνα, μαζί με τα έξοδα του σπουδαστή.

Οι οφειλές του προς 3 τράπεζες ανέρχονταν σε 45.531 ευρώ. Το μόνο αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο που έχει στο όνομά του είναι μια αγροικία 20 τμ., μέσα σε ένα ελαιοπερίβολο, αντικειμενικής αξίας 20.500 ευρώ.

Αυτή είναι η κύρια κατοικία της οικογένειας και είναι προσημειωμένη. Το δικαστήριο ρύθμισε ως εξής τις οφειλές του. Για τέσσερα χρόνια θα πληρώνει 91,50 ευρώ το μήνα.

Επίσης μετά τα 3 χρόνια θα πρέπει να ξεκινήσει να πληρώνει 83,50 ευρώ το μήνα στην τράπεζα που έχει προσημειώσει το ακίνητο, για να το σώσει.

Συνολικά θα καταβάλει στις τρεις τράπεζες το ποσό των 19.420 ευρώ.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά 66χρονο συνταξιούχο του ΙΚΑ, με σύνταξη 800 ευρώ το μήνα. Η σύζυγός του είναι άνεργη και έχει μαζί της ένα ανήλικο παιδί, ενώ από τον πρώτο του γάμο έχει ακόμα δύο παιδιά. Σύμφωνα με την αίτησή του τα μηνιαία έξοδα διαβίωσης της οικογένειάς του ανέρχονται σε 800 ευρώ. Στο όνομά του έχει μια διώροφη κατοικία 72,96 τμ.

Οι συνολικές οφειλές του προς δύο τράπεζες για 3 δάνεια (το ένα με προσημείωση της οικίας του), ανέρχονται σε 32.959 ευρώ. Το δικαστήριο ρυθμίζει τις οφειλές του και του ορίζει μηνιαίες καταβολές ύψους 235 ευρώ για 4 χρόνια, προκειμένου να εξοφληθούν τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ για το ακίνητο θα συνεχίσει να πληρώνει για τα επόμενα 12 χρόνια ποσό 151 ευρώ το μήνα.Με τον τρόπο αυτό αποπληρώνει το σύνολο της οφειλής.

Η επόμενη απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς: Με την υπ' αριθμ. 32/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας), η κύρια κατοικία της οφειλέτριας (υπερχρεωμένου φυσικού προσώπου) εξαιρέθηκε από την εκποίηση, κατ' άρθρο 9 παρ. 2 ν. 3869/2010, με τον προσδιορισμό μηδενικών καταβολών (άφεση χρέους, συνολικού ποσού 93.517,98 ευρώ) προς την πιστώτρια τράπεζα και τον ταυτόχρονο προσδιορισμό μηδενικών καταβολών μέχρι 13-2-2014 και εν συνεχεία επαναπροσδιορισμό μηνιαίων καταβολών, κατ' άρθρο 8 παρ. 5 ν. 3869/2010, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

Στο σκεπτικό του το δικαστήριο αναφέρει πως:

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος, πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, και θέτει ως όριο της πολιτειακής πράξης, όπως είναι και η δικαστική απόφαση, την διατήρηση εκείνων των συνθηκών διαβιώσεως του πολίτη που θα του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια, ενώ εάν το Δικαστήριο στερήσει αυτήν την δυνατότητα στην αιτούσα τότε προκρίνει έναντι της αξίας του ανθρώπου, την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με την ως άνω θεμελιώδη συνταγματική διάταξη που πρέπει να διαπνέει το δίκαιο και την ερμηνεία του.

Κατ' ακολουθίαν, αφού ορισθούν μηδενικές μηνιαίες καταβολές και εξαιρεθεί η κύρια κατοικία της αιτούσης, θα πρέπει κατ' άρθρο 8 παρ. 5 του Ν. 3869/2010 να ορισθεί νέα δικάσιμος για την διερεύνηση περιπτώσεως επαναπροσδιορισμού των μηνιαίων μηδενικών καταβολών, ενώ τέλος επειδή πρόκειται για μη οριστική απόφαση, δεν θα πρέπει να περιληφθεί διάταξη για δικαστικά έξοδα, πέραν των όσων προαναφέρθηκαν στην μείζονα περί τούτου σκέψη.

Η υπόθεση θα εκδικασθεί εκ νέου το Φεβρουάριο 2014.

Σημειώνουμε ότι η αιτούσα είναι 37 ετών και άνεργη από το 2009. Ο σύζυγος της είναι αγρότης και δεν έχουν παιδιά. Το οικογενειακό τους εισόδημα είναι 4.247,14 ευρώ ( εκκαθαριστικό έτους 2012).

Η αιτούσα έχει στην αποκλειστική κυριότητα της μια ισόγεια οικία επιφανείας 100τ.μ. στην Καλαμάτα. Το ακίνητο το απέκτησε από κληρονομιά. Η αξία του είναι 54.900 ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση της Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας. Η αιτούσα πάσχει από σοβαρή ασθένεια (σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό της στο Νοσοκομείο Τρίπολης) και δεν λαμβάνει σύνταξη ή επίδομα. Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειας εκτιμάται στο ποσό των 750 ευρώ.

Οι συνολικές οφειλές της ανέρχονται στις 93.517,98 ευρώ (για 2 στεγαστικά δάνεια) και το ακίνητο είναι προσημειωμένο. «Η καθής πιστώτρια είναι εμπραγμάτως ασφαλισμένη για τις απαιτήσεις της με προσημείωση υποθήκης στο ακίνητο της αιτούσας. Δεν έχει άλλο ακίνητο, εκτός της κύριας κατοικίας της, της οποίας ζητεί την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση, δεν υπάρχουν αυτοκίνητο και καταθέσεις σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα» αναφέρεται ακόμα στην απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ