«Να σηκώσω τα λεφτά μου από την τράπεζα;»

«Να σηκώσω τα λεφτά μου από την τράπεζα;»
Ήταν στραβό το κλίμα μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, το έφαγε και η απειλή των κατασχέσεων. Εντείνονται οι φόβοι στις τράπεζες για «κύμα αναλήψεων»

Της Έφης Καραγεώργου.

Πλήθος είναι τα ερωτήματα που δέχονται τις τελευταίες μέρες οι τράπεζες αν θα επιβληθεί εφάπαξ φόρος 10% σε όλες ανεξαιρέτως τις καταθέσεις. Οι αποταμιευτές έχοντας κατά νου το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, όπως και το «κούρεμα» των Ελλήνων ομολογιούχων, τρέμουν πλέον και τον ίσκιο τους. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες υπήρξε μία κινητικότητα σε αναλήψεις ποσών, που ωστόσο αποδίδεται –προς το παρόν- ότι πρέπει να πληρωθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος. Ωστόσο οι μικροκαταθέτες ανησυχούν εύλογα, αφού οι εφορίες, οι ΔΕΚΟ, οι Δήμοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και ιδιώτες, έχουν την δυνατότητα κάνοντας χρήση του ΚΕΔΕ και του νόμου 4161 να προχωρήσουν σε κατάσχεση εις χείρας τραπεζών.

Η ανησυχία κορυφώνεται καθώς κατασχέσεις συντάξεων και μισθών, μάλιστα δεν εξαιρούνται ούτε τα κοινωνικά βοηθήματα, εξακολουθούν να γίνονται , παρά το σάλο που έχει δημιουργηθεί την τελευταία εβδομάδα.

Το δυστύχημα είναι ότι οι αποταμιευτές ελάχιστα μέσα έχουν στα χέρια τους για να αμυνθούν, αφού μαθαίνουν εκ των υστέρων, την αφαίμαξη που έχουν υποστεί τα υπόλοιπα των λογαριασμών τους.

Την ίδια ώρα οι τραπεζίτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά σε μία νέα εκροή καταθέσεων, που αυτή τη φορά δεν θα έχει να κάνει με τον «κίνδυνο χώρας», το αν βγαίνουμε από το κοινό νόμισμα και όσα μας απασχολούσαν μέχρι τις αρχές του χρόνου. Αυτή τη φορά οι εκροές θα γίνουν επειδή τα νοικοκυριά αναγκάζονται να «παίξουν» άμυνα μπροστά στο μακρύ χέρι της εφορίας και εν γένει του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Και ενδεχομένως να προτιμήσουν το σεντούκι από την τράπεζα. Αυτή η εξέλιξη θα ήταν η χειρότερη δυνατή, σε μία περίοδο που οι τράπεζες πασχίζουν για την επιστροφή των καταθέσεων.

Οι τράπεζες τις τελευταίες μέρες στην κυριολεξία «βομβαρδίζονται» από ερωτήματα πελατών τους, κατά πόσο μπορεί να επιβληθεί εφάπαξ φορολόγηση 10% σε όλες τις καταθέσεις ανεξαρτήτως ποσού.

Διότι η αναφορά του ΔΝΤ σε σχέδιο για την επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς 10% επί των καταθέσεων σε 15 χώρες της Ευρωζώνης, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους τους πυροδότησε νέο κύκλο ανασφάλειας στους αποταμιευτές. Για το θέμα οι τραπεζίτες διευκρινίζουν ότι η αναφορά αυτή έγινε για καταθέτες που κατέχουν το 10% των αποταμιεύσεων και σε καμία περίπτωση δεν αφορά ποσά ως 100.000 ευρώ.

Μάλιστα προ ημερών ο υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Παπαδάκης, ήταν σαφής, όταν ερωτηθείς σχετικά από βουλευτές απάντησε: Καταθέσεις ως 100.000 ευρώ δεν τις αγγίζει κανείς.

Οι Έλληνες τραπεζίτες επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο ότι το ύψος της εγγύησης καταθέσεων -σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- είναι οι 100.000 ευρώ. Ειδικοί μηχανισμοί εγγυώνται αυτό το ποσό ανά τράπεζα και ανά καταθέτη. Αυτή η ασφάλεια παρέχεται στην Ελλάδα από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων το οποίο και ενεργοποιείται όταν μία τράπεζα βρεθεί σε αδυναμία. Υπενθυμίζουμε ότι για τους λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων από κοινού, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως ξεχωριστή κατάθεση του κάθε δικαιούχου του λογαριασμού και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ. Δηλαδή αν ένας λογαριασμός με 2 δικαιούχους έχει υπόλοιπο 260.000 ευρώ, οι 200.000 ευρώ είναι εγγυημένες (100.000 ευρώ Χ 2 δικαιούχους) και «ακάλυπτο» μένει το ποσό των 60.000 ευρώ.

Ήδη στην Ελλάδα (μετά το παράδειγμα της Κύπρου) όσοι είχαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε μία τράπεζα, είτε τις «έσπασαν» καταθέτοντας τα χρήματα σε δύο ή περισσότερες τράπεζες ή έβαλαν συνδικαιούχους.

Σημειώνουμε ακόμα ότι οι ανήλικοι που είναι δικαιούχοι –σε κοινούς λογαριασμούς, δεν διαφοροποιούνται ως καταθέτες σε ότι αφορά το δικαίωμα της προστασίας των καταθέσεών τους, απλά τα δικαιώματα τους ασκούνται από τους γονείς τους ή όποιον έχει τη γονική μέριμνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ