Ολη η αλήθεια για τους πλειστηριασμούς. Πως να αμυνθείτε!!!

Ολη η αλήθεια για τους πλειστηριασμούς. Πως να αμυνθείτε!!!
Τη συζήτηση για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών άνοιξε πριν λίγες μέρες στη βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την «ελάφρυνση» των ενήμερων δανειοληπτών.

Ο υφυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών, χωρίς ωστόσο να το προσδιορίζει χρονικά, διότι όπως υποστήριξε η περίοδος προστασίας είναι ήδη μεγάλη και αν συνεχιστεί επί μακρόν θα έχει ως αποτέλεσμα να μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενιστεί η αξία της ακίνητης περιουσίας του κάθε Έλληνα πολίτη.

Ετσι ζήτησε από τα κόμματα έγκαιρα και όχι αργότερα από το φθινόπωρο να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να πάρουν αποφάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση, έστω και εμμέσως, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μετά από αλλεπάλληλες διαψεύσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Η απαγόρευσή, που ισχύει από το 2008 και θα ισχύσει με τη σημερινή της μορφή έως το τέλος του 2013, έχει προστατέψει δεκάδες χιλιάδες ακίνητα από τους πλειστηριασμούς, καθώς έως σήμερα όλοι όσοι δεν πληρώνουν τα δάνεια τους καλύπτονται από την ομπρέλα του συγκεκριμένου μέτρου.

Όμως όπως όλα δείχνουν αυτή η κάλυψη θα αρχίσει σταδιακά να γίνεται... αποκάλυψη. Σε απόλυτους αριθμούς προκύπτει από τα όσα δήλωσε στη βουλή ο κ. Σκορδάς, ότι αυτή τη στιγμή τα ενυπόθηκα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ανέρχονται σε 200.000, χωρίς να προσδιορίζεται αν είναι όλα δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας, ενώ το 80% των δανείων, δηλαδή 800.000 εξυπηρετούνται κανονικά. Βέβαια σε αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα τελευταία συμπεριλαμβάνονται και πολλά δάνεια τα οποία έχουν ρυθμιστεί ή βρίσκονται σε καθυστέρηση εντός των ορίων του τριμήνου.

Όπως και να έχει οι τράπεζες επιθυμούν μία σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών προκειμένου να μην βρεθούν ξαφνικά με χιλιάδες ακίνητα στην κατοχή τους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για δείκτες, κεφάλαια κλπ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «financialpress.gr» στις τελευταίες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τραπεζών και υπό την επίβλεψη της τρόικας για το θέμα της ρύθμισης των δανείων, είχαν πέσει στο τραπέζι τρεις προτάσεις για την άρση των πλειστηριασμών.


Οι τρεις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι

-Πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Ιανουάριο του 2014. Αυτή είναι η πρόταση που είχε κάνει η τρόικα και είναι γνωστή, όμως ούτε οι τράπεζες, ούτε η κυβέρνηση συμφώνησαν τότε για να μην πειστούν περαιτέρω οι τιμές στην αγορά


-Σταδιακή μείωση του ποσού που θα καλύπτεται. Υπάρχει λοιπόν ένα σχέδιο το οποίο θα «μηδενίσει» σταδιακά το συγκεκριμένο ποσό από τα 200.000 που είναι σήμερα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τα δύο χρόνια. Για παράδειγμα η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει την μείωση του καλυπτόμενου ποσού στις 150.000 ευρώ την 1/1/2014, στις 100.000 ευρώ από 01/7/2014, στις 50.000 ευρώ από την 1/1/2015 και απελευθέρωση από τον Ιούλιο του 2015.


- Η τρίτη πρόταση προβλέπει την σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών, ανάλογα με τον χρόνο αδυναμίας των δανειοληπτών. Δηλαδή να ξεκινήσουν από την 1/1/2014, για όσα δάνεια έχουν καταστεί «κόκκινα» το 2008 . Την 1η Ιουλίου του 2014 να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια του 2009 κ.ο.κ.


Επίσης αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όποια και να είναι η τελική επιλογή υπουργείου και τραπεζών, πριν τον πλειστηριασμό θα δίδεται μία τελευταία ευκαιρία ευνοϊκής ρύθμισης στον δανειολήπτη.


Πότε ξεκινά,πως τελειώνει η διαδικασία

Μετά από πόσες απλήρωτες δόσεις ξεκινά η τράπεζα την διαδικασία;

Αν κάποιος δεν έχει πληρώσει 3 δόσεις λαμβάνει από την τράπεζα εξώδικο που τον καλεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να εξοφλήσει το ποσό, για να μην καταγγελθεί η σύμβαση του δανείου και γίνει απαιτητό το σύνολο του ποσού του δανείου. Συνήθως οι τράπεζες δεν τραβάνε το σκοινί σε αυτό το στάδιο.


Αν δεν μπορώ να ανταποκριθώ τι γίνεται;
Αν δεν γίνει κανένας διακανονισμός για το οφειλόμενο ποσό των τριών δόσεων λόγω αδυναμίας και λήξει η περίοδος αποπληρωμής και της τέταρτης δόσης, τότε η τράπεζα καταγγέλλει τη σύμβαση, κάνει απαιτητό το σύνολο της οφειλή και στέλνει διαταγή πληρωμής στον οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.


Σε αυτό το στάδιο πως μπορώ να αμυνθώ;
Η τράπεζα έχει την δυνατότητα, τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την επίδοση της σχετικής διαταγής, να προχωρήσει σε εκτέλεση της διαταγής. Δηλαδή σε κατάσχεση. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η διαδικασία είναι να γίνει ανακοπή, εντός 15 ημερών από την επίδοση, και παράλληλα να κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση αναστολής της εκτέλεσης με ασφαλιστικά μέτρα, έτσι ώστε έως ότου συζητηθεί η αίτηση να μην μπορεί η τράπεζα να προχωρήσει στην σχετική διαδικασία.


Αν γίνει δεκτή η αίτηση μου;
Θα αναμένετε την τακτική δικάσιμο η οποία θα οριστεί μετά από καιρό. Αρα τουλάχιστον έως τότε δεν κινδυνεύετε να χάσετε το σπίτι σας.


Αν δεν γίνει δεκτή η αίτηση ανακοπής τι κάνω;
Τότε προχωρά κανονικά η διαδικασία της κατάσχεσης και ο μόνος τρόπος που απομένει για να καθυστερήσετε την διαδικασία είναι η αίτηση ανακοπής 5 μέρες πριν τον πλειστηριασμό με αιτιολογία την αναπροσαρμογή του τιμήματος. Αν γίνει δεκτή έχετε εξασφαλίσει περίπου έξι μήνες καθυστέρησης.


Με την κατάσχεση μου παίρνουν το σπίτι και με βγάζουν έξω;
Με την κατάσχεση δεν σας βγάζουν έξω από το σπίτι σας, αλλά σας αφαιρούν το δικαίωμα πώλησης, μεταβίβασης στα παιδιά σας κλπ, έως ότου το ακίνητο βγει σε πλειστηριασμό.


Πότε βγαίνει το ακίνητο μου στον πλειστηριασμό αν δεν κινηθώ νομικά και σε ποια τιμή;
Σε 40 ημέρες από την επίδοση κατάσχεσης.


Θα χάσω και άλλα ακίνητα αν δεν φτάνουν τα λεφτά;
Αν οφείλετε στην τράπεζα π.χ. 200.000 ευρώ και το σπίτι σας εκποιηθεί για 150.000 ευρώ, τότε η τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει το υπόλοιπο ποσό από άλλο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να έχετε. Εξοχικό, γραφείο και άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ