Στους Γερμανούς (;) και το 5% του ΟΤΕ

Στους Γερμανούς (;) και το 5% του ΟΤΕ
Χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την πώληση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ αναζητά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προχωρώντας στη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η πώληση του ποσοστού του δημοσίου στον Οργανισμό, συνιστά προαπαιτούμενο του προγράμματος βοήθειας της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι το 40% του ΟΤΕ βρίσκεται πλέον στα χέρια της γερμανικής Deutsche Telekom.

Οι Γερμανοί θα επιδιώξουν να μειώσουν το τίμημα, το οποίο έχει καθορισθεί στην αρχική σύμβασης εξαγοράς, αλλά είναι τώρα πολύ υψηλό σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής. Με βάση τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή, η αξία του 5% του ΟΤΕ ανέρχεται σε 218 εκατ. ευρώ. Βάσει της αρχικής σύμβασης - και μετά από τις προβλεπόμενες αναπροσαρμογές/μειώσεις - υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων το ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ 24.507.520 μετοχές του ΟΤΕ, που αντιστοιχούν στο 5% του μετοχικού κεφαλαίου του, στο πλαίσιο της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της εταιρείας.

Σήμερα το ελληνικό δημόσιο ελέγχει το 10% των δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών του ΟΤΕ. Μετά την πώληση του 5% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, η τροποποιημένη συμφωνία μετόχων θα συνεχίσει να ισχύει, καθώς το ελληνικό δημόσιο θα ελέγχει τα δικαιώματα ψήφου για το εναπομείναν 5% των μετοχών (1% ως άμεσος κύριος και 4% μέσω του ΙΚΑ).

Με το 1% που θα κατέχει το δημόσιο θα χάσει το δικαίωμα βέτο που είχε μέχρι τώρα σε κρίσιμες αποφάσεις της διοίκησης του ομίλου, ενώ παράλληλα θα ελαχιστοποιηθεί η εκπροσώπηση του στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος λήγει στις 10 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ