Τηλεοπτικές άδειες: Ποιοι «κόπηκαν»

Τηλεοπτικές άδειες: Ποιοι «κόπηκαν»
Επτά συνεχίζουν μέχρι την τελική διαδικασία (ΑΝΤ1, STAR, Alpha, Σκάι, Μαρινάκης, Καλογρίτσας και Εψιλον) - Στο μεσοδιάστημα μπορούν να κατατεθούν ενστάσεις.

Εκτός της διαδικασίας διαγωνισμού για την παροχή τηλεοπτικών αδειών, τέθηκε και επισήμως τo MEGA CHANNEL, με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από τις δέκα εταιρείες που αξιολογήθηκαν από τους ορκωτούς λογιστές, απορρίφθηκαν οι φάκελλοι τριών και στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, θα συνεχίσουν πλέον οι επτά.

Τα τρία επιχειρηματικά σχήματα που τέθηκαν εκτός διαδικασίας είναι:

1. Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. στην οποία ανήκει το MEGA CHANNEL. Πρόκειται για τον παλαιότερο τηλεοπτικό σταθμό στην χώρα (λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1989) και απασχολεί 400 εργαζόμενους.

2. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED, συμφερόντων του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

3. Η εταιρεία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) κυπριακών συμφερόντων.

Οι επτά εταιρείες, των οποίων οι φάκελλοι κρίθηκαν άρτιοι και συνεχίζουν κανονικά στην διαδικασία είναι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)
7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελ. Κρέτσος, για λόγους, που άπτονται της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και ενίσχυσης της διαφάνειας απηύθυνε το ερώτημα προς την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, και την Εταιρεία των Ορκωτών Λογιστών, που υποστήριξε το έργο της Επιτροπής κατά πόσο οι λόγοι απόρριψης των τριών υποψηφίων που αποκλείστηκαν από την προεπιλογή είναι "θεραπεύσιμοι".

Θα πραγματοποιηθεί κανονικά και η ηλεκτρονική δημοπρασία.

Λίγο νωρίτερα με άτυπο σημείωμα που διένειμε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και επικοινωνίας διευκρίνισε, ότι παρά την κήρυξη ως άγονου του μειοδοτικού διαγωνισμού για την διεξαγωγή της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, η δημοπρασία αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται αν θα τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που την τοποθετούσε στο διάστημα 12-17 Αυγούστου.

"Στον διαγωνισμό θα χρησιμοποιηθεί αναγνωρισμένη και δοκιμασμένη μέθοδος δημοπράτησης που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την η ΕΕΤΤ στις δημοπρασίες φάσματος συχνοτήτων για τις τηλεπικοινωνίες" σημείωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες.

Οι λόγοι απόρριψης των τριών σχημάτων

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έδωσε στη δημοσιότητα τους λόγους απόρριψης από την περαιτέρω διαγωνιστική διαδικασία των τριών σχημάτων:

«Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων» (Mega Channel),
«Dimera Media Investments Limited»,
«Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρεία» (ITV CP).
Συγκεκριμένα, βάσει της ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:

Για την υποψήφια εταιρεία DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED, οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2015 που περιλαμβάνονται στον φάκελο συμμετοχής, δεν είναι ελεγμένες από αναγνωρισμένο ορκωτό λογιστή.

Για την υποψήφια εταιρεία ITV CP (Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Α.Ε.):

Δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο συμμετοχής, υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της μοναδικής μετόχου της εταιρείας περί υπάρξεως ή μη συμφωνίας εκχώρησης δικαιωμάτων ψήφου.
Δεν περιλαμβάνονται αντίγραφο ποινικού μητρώου ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος είναι παράλληλα και νόμιμος εκπρόσωπος της υποψήφιας εταιρείας.
Σε παρέκκλιση της προκήρυξης η υποψήφια εταιρεία προσκόμισε επιστολή ορκωτού ελεγκτή για τραπεζικό λογαριασμό χωρίς τα απαιτούμενα αντίγραφα του λογαριασμού. Τέλος, αναφορικά με δάνειο της εταιρείας, ύψους 78.000 ευρώ δεν περιλαμβάνεται στον φάκελο η σύμβαση του δανείου.

Για το MEGA CHANNEL (Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων):

Στα πρακτικά που πιστοποιούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δεν αναφέρεται ο τρόπος καταβολής των εν λόγω αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου.
Δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο συμμετοχής οι οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας χρήσης.
Δεν περιλαμβάνονται έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν στοιχεία ταυτότητας για το σύνολο των στελεχών της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών των μετόχων – νομικών προσώπων της εταιρείας.
Δεν περιλαμβάνεται πιστοποιητικό Γ.Ε.ΜΗ. από το οποίο να προκύπτει ότι οι μετοχές που αφορούν τον μέτοχο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε. είναι ονομαστικές στο σύνολό τους.
Δεν περιλαμβάνονται έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν οι μέτοχοι που είναι υποχρεωτικώς φυσικά πρόσωπα της ΝΕΠ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. ενός εκ των μετόχων της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.
Δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο οι συμβάσεις εκχώρησης δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. που αφορούν τον μέτοχο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε.
Δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο συμμετοχής στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η εταιρική σύνθεση για τους εξής μετόχους: HSBC PRIVATE BANK (SUISS), GS BANK, BENBAY LIMITED, ELKIN HOLDINGS S.A.. WACO INVESTMENTS S.A., CYRENIA ENTERPRISES S.A., LAGAN ENTERPRISES S.A., TONE BUSINESS S.A., EOC EQUITY LIMITED, VALENS TRADING S.A., BALTAZZI INVESTMENTS LIMITED, GOODLASS INVESTMENTS LIMITED, OPALTON INVESTMENTS LIMITED, ASCOPE TRADING LTD, MOONGOLD INVESTMENTS LIMITED. Για τον μέτοχο – αλλοδαπό νομικό πρόσωπο SARAN HOLDINGS S.A. δεν κατέστη εφικτός ο έλεγχος καθώς τα έγγραφα είναι στη γαλλική γλώσσα.
Δεν προσκομίστηκαν στοιχεία βάσει των οποίων μπορεί να επιβεβαιωθεί η περίοδος απόκτησης των μετοχών της εταιρείας από τους εξής μετόχους: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε., ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. , PRIME APPLICATIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
Δεν περιλαμβάνονται αντίγραφα συμβολαίων αγοραπωλησίας μετοχών και δήλωσης φόρου υπεραξίας του πωλητή που αφορούν την απόκτηση μετοχών από την ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε. Επίσης, προσκομίστηκαν αντίγραφα αγοραπωλησίας μετοχών χωρίς να προσκομίζεται η δήλωση φόρου υπεραξίας που αφορούν μετοχές των ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε., PRIME APPLICATIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
Δεν προσκομίστηκε αντίγραφο του βιβλίου απογραφών της PRIME APPLICATIONS ANΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
Δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο προσωρινές οικονομικές καταστάσεις ελεγμένες από ορκωτό λογιστή για τη χρονική περίοδο από την έναρξη της τρέχουσας χρήσης έως το τέλος του προηγούμενου ημερολογιακού μήνα για τις ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε., ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. καθώς και αναλυτικό ισοζύγιο της Γενικής Λογιστικής.
Δεν περιλαμβάνεται στον φάκελο κάθε στοιχείο που να αποδεικνύει τον τρόπο απόκτησης των οικονομικών μέσων της ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε. για τη συμμετοχή της στην υποψήφια εταιρεία.
Δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο εκθέσεις ελέγχου από ορκωτό ελεγκτή για την πιστοποίηση του ύψους και της σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου των εξής αλλοδαπών μετόχων: HSBC PRIVATE BANK (SUISS), GS BANK, BENBAY LIMITED, ELKIN HOLDINGS S.A., WACO INVESTMENTS S.A., CYRENIA ENTERPRISES S.A., LAGAN ENTERPRISES S.A., TONE BUSINESS S.A., EOC EQUITY LIMITED, VALENS TRADING S.A. Για την SARAN HOLDINGS S.A. δεν κατέστη εφικτός ο έλεγχος καθώς τα σχετικά έγγραφα ήταν στην γαλλική γλώσσα.
Δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο φορολογικές δηλώσεις των δέκα τελευταίων ετών που αφορούν τους εξής μετόχους: HSBC PRIVATE BANK (SUISS), GS BANK, BENBAY LIMITED, ELKIN HOLDINNGS S.A., WACO INVESTMENTS S.A., CYRENIA ENTERPRISES S.A., LAGAN ENTERPRISES S.A., TONE BUSINESS S.A., EOC EQUITY LIMITED, VALENS TRADING S.A. ενώ δεν κατέστη εφικτός ο έλεγχος για την SARAN HOLDINGS S.A. καθώς τα έγγραφα ήταν στη γαλλική γλώσσα.
Επίσης, για τους παραπάνω μετόχους δεν περιλαμβάνονται οικονομικές καταστάσεις των δύο τελευταίων ετών πριν από την αγορά των μετοχών.
Δεν περιλαμβάνονται αντίγραφα λογαριασμών από τα οποία να αποδεικνύεται η ανάληψη και κτήση μετοχών που αφορούν τις: HSBC PRIVATE BANK (SUISS), GS BANK, BENBAY LIMITED, ELKIN HOLDINGS S.A., WACO INVESTMENTS S.A., CYRENIA ENTERPRISES S.A., LAGAN ENTERPRISES S.A., TONE BUSINESS S.A., EOC EQUITY LIMITED, VALENS TRADING S.A., BALTAZZI INVESTMENTS LIMITED, GOODLASS INVESTMENTS LIMITED, OPALTON INVESTMENTS LIMITED, ASCOPE TRADING LTD, MOONGOLD INVESTMENTS LIMITED.
Επίσης, για τις παραπάνω δεν περιλαμβάνονται αναλύσεις λογαριασμών ελεγμένες από ορκωτό λογιστή, συμβάσεις αναφερόμενων δανείων, αντίγραφα συμβολαίων αγοραπωλησίας μετοχών, υπεύθυνες δηλώσεις με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από τη διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών.
Δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο πιστοποιητικά ασφαλιστικής ενημερότητας των: PRIME APPLICATIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. Τέλος, δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο συμμετοχής τραπεζικές ενημερότητες αναφορικά με συμβάσεις δανείων των: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε., PRIME APPLICATIONS AΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. για το σύνολο των τραπεζικών ενημεροτήτων της. Σε σχέση με την παραπάνω παρέκκλιση προσκομίστηκε υπεύθυνη δήλωση του προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας, στην οποία δηλώνεται ότι η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ