Σερίφης αλά ελληνικά

Σερίφης αλά ελληνικά
Ενα νέο θεσμό θα εγκαινιάσει μέσα στο μήνα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που σε μία προσπάθεια να υπάρχει αστυνομική παρουσία σε όλες της περιοχές της περιφέρειας δημιουργεί τον ελληνικό «σερίφη».

Η επίσημη ονομασία του θα είναι «τοπικός αστυνόμος» και θα εγκατασταθεί σε έδρες δήμων και κοινοτήτων όπου δεν υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα ή Σταθμός. Ο «σερίφης», ο οποίος θα φέρει μία χαρακτηριστική κονκάρδα στο πέτο, εκτιμάται ότι θα γίνει ο σύνδεσμος της τοπικής κοινωνίας με την Αστυνομία. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 32 αστυνομικοί, ανακριτικοί υπάλληλοι με το βαθμό του ανθυπαστυνόμου ή του αρχιφύλακα, σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι αστυνομικοί διευθυντές έκριναν ότι υπάρχει ανάγκη.

Στην προσπάθεια συνέβαλαν οι δήμοι, στους οποίους ανατέθηκε η εξεύρεση χώρου για τη στέγαση του γραφείου του «τοπικού αστυνόμου», αλλά και η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. Ετσι, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν θα επιβαρυνθεί με νέες δαπάνες. Προτεραιότητα δόθηκε σε αστυνομικούς που κατάγονται ή έχουν σχέσεις με την τοπική κοινωνία των περιοχών όπου θα τοποθετηθούν. Και αυτό διότι η φιλοσοφία του θεσμού είναι ο «σερίφης» να γίνει ο άνθρωπος τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καλέσουν ανά πάσα στιγμή στο κινητό τηλέφωνο για να ακούσει το πρόβλημά τους.

Η κονκάρδα που θα είναι καρφιτσωμένη στη στολή του θα έχει το σήμα της Αστυνομίας και θα αναγράφει «τοπικός αστυνόμος» και το όνομά του. «Αντιληφθήκαμε ότι ύστερα από την κατάργηση κάποιων Αστυνομικών Σταθμών δημιουργήθηκαν κενά στην αστυνομική παρουσία σε ορισμένες περιοχές. Σε αυτές δόθηκε προτεραιότητα, ύστερα από συσκέψεις που έγιναν με αστυνομικούς διευθυντές, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους δήμους. Από κοινού αποφάσισαν πού θα σταλούν οι αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από το δυναμικό του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής στο οποίο υπάγεται ο δήμος. Θα υπάρχει διαπροσωπική επαφή με τους πολίτες. Θα ασχολείται σχεδόν με τα πάντα. Από κλοπές, διαρρήξεις, μηνύσεις, μέχρι γραφειοκρατικές δουλειές που άπτονται της ΕΛ.ΑΣ. Φυσικά, στα σοβαρά περιστατικά θα καλεί ενισχύσεις», λέει αρμόδια πηγή.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η εγκατάστασή τους θα γίνει σε δημοτικές κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης. Το ενδιαφέρον που έδειξαν οι δήμοι ήταν μεγάλο, ενώ επίσημη παρουσίαση των 32 πρώτων «σερίφηδων» θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Τη λειτουργία του νέου θεσμού επιβλέπει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

1.Επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών ζητώντας σε περίπτωση αδυναμίας αντιμετώπισής τους τη συνδρομή της υπηρεσίας του.

2.Ασκεί τα προανακριτικά του καθήκοντα και προβαίνει στις άμεσες-επείγουσες προανακριτικές πράξεις, συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και γενικά κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες μέχρις ότου επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία.

3.Ενημερώνει άμεσα το διοικητή της υπηρεσίας στην οποία υπάγεται διοικητικά για κάθε συμβάν σημαντικού ή επείγοντος χαρακτήρα και λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα αντιμετώπισής του.

4.Υποβάλλει καθημερινά αναφορά για τη δραστηριότητα του προηγουμένου 24ώρου και ιδίως για συμβάντα τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή ευθύνης του.

5.Ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει τους πολίτες σχετικώς με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

6.Αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών που έχουν σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.