Η Ελλάδα παραμένει μια ακριβή χώρα για τους πολίτες της

Η Ελλάδα παραμένει μια ακριβή χώρα για τους πολίτες της
Παρότι το επίπεδο των τιμών, γενικώς, υποχωρεί η Ελλάδα παραμένει μια ακριβή χώρα για τους πολίτες της. Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", βασικές αιτίες αποτελούν η εσωτερική υποτίμηση μισθών και οι αυξήσεις των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τον Απρίλιο του 2016, προκύπτει πως πλέον η Ελλάδα ελαφρώς ακριβότερη από την Πορτογαλία και αρκετά ακριβότερη από πρώην ανατολικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Ακριβότερες από την Ελλάδα εμφανίζονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο του Βορρά, αλλά και του ευρωπαϊκού Νότου, όμως οι μισθοί σε αυτές τις χώρες παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στην Ισπανία, μια χώρα που έχει δοκιμαστεί από την λιτότητα, οι τιμές είναι υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα κατά 9%, όμως ο κατώτατος μισθός είναι μεγαλύτερος κατά 12%, από τον αντίστοιχο στην χώρα μας. Η Ιρλανδία που βγήκε από το μνημόνιο τον Δεκέμβριο του 2013, είναι 45% ακριβότερη από την Ελλάδα. Όμως σύμφωνα με την Eurostat, ο βασικός μισθός ανέρχεται σε 1.545 ευρώ, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο ελληνικό.

Oι διαδοχικές αυξήσεις των έμμεσων φόρων δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών και λιγότερα βάρη για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Απρίλιο του 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2015, κατά 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Όμως, σε σταθερές τιμές, χωρίς δηλαδή την επίδραση της αύξησης των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης), η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη, κατά 2,4%. Οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση, όμως εάν δεν είχε αυξηθεί ο ΦΠΑ, οι τιμές θα είχαν μειωθεί κατά 2,8%. Kαι οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες σε ετήσια βάση έχουν υποχωρήσει κατά 8,2% λόγω της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο η υποχώρηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, κατά 14,7% χωρίς την επίδραση της αύξησης των φόρων.

Αξιολόγηση