Πόσο θα κοστίσει ένα Brexit

Πόσο θα κοστίσει ένα Brexit
Μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ανατάραξη στη βρετανική οικονομία, οδηγώντας στην απώλεια 950.000 θέσεων εργασίας και να αφήσει το μέσο νοικοκυριό κατά 3.700 στερλίνες φτωχότερο μέχρι το 2020, τονίζει νέα έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό του επιχειρηματικού lobby CBI.

Η ανάλυση που πραγματοποίησε η λογιστική εταιρία PricewaterhouseCoopers για το group υποστηρίζει πως το Brexit θα μπορούσε να κοστίσει στη βρετανική οικονομία 100 δισ. στερλίνες –ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ- μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα προκαλέσει μακροπρόθεσμη οικονομική ζημιά από την οποία η οικονομία ενδέχεται να μην ανακάμψει ποτέ.

Τα εισοδήματα των νοικοκυριών μπορεί να καταλήξουν από 2.100 μέχρι 3.700 στερλίνες χαμηλότερα αν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Το ποσοστό της ανεργίας, αυτή τη στιγμή από τα χαμηλότερα της ΕΕ στο 5,1%, ενδεχομένως θα διαμορφωθεί μεταξύ δύο και τριών μονάδων υψηλότερα, με 950.000 θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν.

«Η ανάλυση δείχνει ξεκάθαρα ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πραγματικό πλήγμα για το βιοτικό επίπεδο, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη. Η εξοικονόμηση από τις μειωμένες εισφορές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τους κανονισμούς ξεπερνιέται από τον αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο και την επένδυση. Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, αυτό θα προκαλούσε σοβαρή ανατάραξη στη βρετανική οικονομία», ανέφερε σύμφωνα με τον Guardian η Carolyn Fairbairn, γενική διευθύντρια του lobby.