Κλείνουν για 12 ώρες σήμερα τα Τέμπη - Απειλή για γενικό μπλακ αουτ

Κλείνουν για 12 ώρες σήμερα τα Τέμπη - Απειλή για γενικό μπλακ αουτ
Το κλείσιμο των Τεμπών από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ αποφασίστηκε χθες βράδυ στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης τα μέλη του αγροτικού μπλόκο και ενώ συνεχίζονται με κλιμάκωση κινητοποιήσεων οι αντιδράσεις του κλάδου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Χθες η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό στο ύψος των Τεμπών διακόπηκε για επτά ώρες ενώ υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για επ' αόριστον αποκλεισμό.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες της Νίκαιας συγκαλούν την Κυριακή νέα πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων την στις 12 το μεσημέρι.

Οι αγρότες απειλούν με γενικό μπλακ άουτ και επ' αόριστον αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων ενώ σκληραίνουν τη στάση τους ενόψει και της πανελλαδικής απεργίας της Πέμπτης, στην οποία θα συμμετάσχουν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Tο τελωνείο των Κήπων έχει κλείσει επ' αόριστον για τα φορτηγά, όπως και το τελωνείο του Προμαχώνα, ενώ σήμερα στις 11:00 θα κλείσουν τα τελωνεία στο Ορμένιο και στις Καστανιές του Έβρου.

Παράλληλα, οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας αποφασίζουν για μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς των οδικών δικτύων, ενώ την Πέμπτη, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι αγρότες στα μεγάλα μπλόκα δίνουν "τελεσίδικη" προθεσμία πέντε ημερών, προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Ειδικότερα όρισαν χθες το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, το οποίο απεστάλη σε όλα τα μπλόκα της χώρας, ενώ κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο ζητείται να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να γίνει εξυγίανσή του, αλλά και να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις ενώ αξιώνεται ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, δηλαδή ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το φορολογικό, ζητείται να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή, να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ και να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Ενώ για το κόστος παραγωγής, το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, όπως ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος και ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.

Αξιολόγηση