Απεργούν από αύριο και οι συμβολαιογράφοι

Απεργούν από αύριο και οι συμβολαιογράφοι
Πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, 27-29 Ιανουαρίου, αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους δικηγόρους και τους δικαστικούς επιμελητές που συνεχίζουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό.

Στο τριήμερο αυτό θα απόσχουν από τη διενέργεια κάθε είδους πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των πλειστηριασμών και των ενόρκων καταθέσεων, με εξαίρεση μόνο τις εκτός γραφείου διαθήκες. Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, «οι μέχρι τη στιγμή αυτή εξελίξεις στο κρίσιμο ασφαλιστικό ζήτημα δείχνουν ότι με την κινητοποίηση κυρίως του νομικού κόσμου της χώρας (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές) επιτεύχθηκε τουλάχιστον η δημοσιοποίηση των θέσεών μας και έγινε αντιληπτό από την κοινή γνώμη ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι σε τέτοιο βαθμό εξοντωτικές που, αν ισχύσουν ως έχουν, θα μας εξαναγκάσουν σε κλείσιμο των γραφείων μας».

Οι συμβολαιογράφοι μιλούν για άκαρπες επαφές τους με τον υπουργό Εργασίας και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και τους τεχνικούς συμβούλους του υπουργείου, και υποστηρίζουν ότι έλαβαν υποσχέσεις για επανεξέταση των προτεινόμενων ρυθμίσεων, «αλλά προς το παρόν είναι αόριστες και ανεπαρκείς». Ζητούν τη συμπόρευσηελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων στο θέμα του ασφαλιστικού, ώστε να επιτευχθεί «ένα βιώσιμο και δίκαιο τελικό αποτέλεσμα».

«Μέχρι αυτή τη στιγμή το κύριο βάρος το επωμίσθηκε ο νομικός κόσμος απέχοντας συνεχόμενα, ενώ οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες (μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί κλπ) είτε δεν προχώρησαν σε κανενός είδους αποχή, είτε η αποχή τους είχε μόνο περιορισμένο και συμβολικό χαρακτήρα. Ενώ δικαστήρια και συμβόλαια δεν γίνονταν, οι μηχανικοί λειτουργούν κανονικά στην πλατφόρμα του ΥΠΕΚΑ, τα φαρμακεία συνεχίζουν τη λειτουργία τους κλπ.

Ο κίνδυνος επαγγελματικού αφανισμού όμως είναι ίδιος για όλους» σημειώνουν. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει τόσο η Συντονιστική Επιτροπή, όσο και τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας στα γραφεία του Συμβoλαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, προκειμένου να καθοριστεί ενιαία γραμμή ενόψει και των ετήσιων τακτικών γενικών συνελεύσεων των συλλόγων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ