Μπλόκα στήνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα- Ο χάρτης των κινητοποιήσεων

Μπλόκα στήνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα- Ο χάρτης των κινητοποιήσεων
Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας που αντιδρούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, στήνοντας μπλόκα σε κομβικά σημεία της Εθνικής και της Εγνατίας Οδού και πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις σε λιμάνια και τελωνεία.

Θεσσαλία

Στα Τέμπη θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Θεσσαλίας, που είναι ένα από τα μπλόκα ιδιαίτερης «στρατηγικής» και «συμβολικής» σημασίας και ως εκ τούτου ένα από τα ισχυρά σημεία «πίεσης» των αγροτών για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους.

Τα τρακτέρ προερχόμενα από έξι διαφορετικά σημεία εκκίνησης θα οδεύσουν σταδιακά και κατά φάλαγγες προς τα Τέμπη, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στην γενική κυκλοφορία, ενώ στην Κοιλάδα όπου υπολογίζεται να έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τις 13:30, η διάταξη θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Σκοπός των αγροτών είναι να παραμείνουν εκεί έως το Σάββατο όταν και θα ολοκληρωθεί η προσέλευση σε όλα τα μπλόκα που συντονίζονται από την Συντονιστική Επιτροπής Ελλάδας των αγροτικών φορέων. Σημειώνεται ότι οι αγρότες σχεδιάζουν να υπάρξει την Κυριακή μία συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Στον κόμβο της Νίκαιας θα κάνουν την έξοδό τους την Πέμπτη οι αγρότες από την Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα, αν και ήδη έχουν πραγματοποιήσει προσυγκεντρώσεις στα χωριά

Όσον αφορά στους αγρότες της Μαγνησίας θα στήσουν από σήμερα τα μπλόκα τους στην περιοχή με στόχο τον στρατηγικής σημασίας οδικό κόμβο των Μικροθηβών επί της Εθνικής Οδού Αθήνας -Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες του κάμπου και του Βελεστίνου θα συγκεντρωθούν στον κόσμο του Αερινού.

Όσον αφορά στους αγρότες του Πηλίου, αυτοί θα αποφασίσουν την στάση του την ρχόμενη Κυριακή.

Στα Τρίκαλα, οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος Απόστολος Θωμόπουλος, θα πραγματοποιήσουν μία προσυγκέντρωση στο Μεγαλοχώρι και στο Ζάρκο.

Μακεδονία-Θράκη

Περισσότερα από 900 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στο τελωνείο του Προμαχώνα και όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αγροσυνδικαλιστής Στέργιος Λιτός «καθημερινά γίνονται διάφορες ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα -χθες κτηνοτρόφοι του μπλόκου έριξαν γάλα και σανό στο οδόστρωμα- αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να κλείσουμε το τελωνείο».

Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και σε άλλες περιοχές του νομού Σερρών και ο σχεδιασμός είναι να κατευθυνθούν από αύριο σε σημεία που χρειάζονται ενδυνάμωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

«Δουλεύουμε για να στηθούν λίγα, δυνατά και σε κομβικά σημεία μπλόκα. Ένα τέτοιο πολύ δυνατό είναι αυτό που στήνεται στον κόμβο Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού. Η Πανελλήνια Συντονιστική θα έχει δυναμική παρουσία και στα μπλόκα του κόμβου της Χρυσούπολης στην Καβάλα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στο Αγρίνιο, στη Θεσπρωτία, στο Ηράκλειο, ακόμα και στον Ισθμό της Κορίνθου και στα Μάλγαρα», αναφέρει. Μπλόκο στήνεται και στην περιοχή Κοκκινογείων στη Δράμα.

Αγρότες από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου. «Αποφασίσαμε να κάνουμε προσυγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών στις 23 Ιανουαρίου 2016 και στις 26 του μήνα θα συγκεντρωθούμε όλοι στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο "Μακεδονία", οπότε και θα αποφασίσουμε αν τελικά θα κάνουμε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τον Λευκό Πύργο», αναφέρει ο επικεφαλής τους Βασίλης Μαυροσκάς.

«Να θεωρείται βέβαιο ότι θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο νομό Ημαθίας, ενώ δυναμικό παρόν θα δοθεί και στους κόμβους Μαυροβουνίου και Παλιού Μηλοτόπου Πέλλας» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος Πρωτοβουλίας Αγροτών που αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποφάσισε χθες προσυγκεντρώσεις σε πλατείες χωριών και κάθοδο σε κομβικά σημεία της Εθνικής Οδού.

Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας, ενώ αύριο θα αποφασιστεί προς ποια μπλόκα θα κινηθούν.

Σήμερα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων θα περιμένουν οι αγρότες της Κομοτηνής στον πεζόδρομο της Κεντρικής Πλατείας της πόλης, στο ίδιο σημείο όπου την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο οι εκπρόσωποι των φορέων της Ροδόπης.

Δυτική Ελλάδα

Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας θα παρατάξουν οι αγρότες τα τρακτέρ τους σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι.

«Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση» είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Αχαΐας Νίκος Ζαφειρόπουλος, προσθέτοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, διότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται για τη φορολογία, τα αγροτικά μας προϊόντα θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά».

Οι αγρότες της Ηλείας θα παρατάξουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου. «Αν εφαρμοστούν τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη φορολογία, τότε θα μπει ταφόπλακα στο αγροτικό επάγγελμα γι' αυτό και εμείς είμαστε μια γροθιά και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς.

Ήπειρος

Δύο προσυγκεντρώσεις και πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες των Ιωαννίνων και σε συνεννόηση με αγρότες από άλλες περιοχές θα συντονίσουν τις επόμενες δράσεις τους. Οι προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και στην Ανατολή. Το απόγευμα θα συμμετέχουν σε συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στην Εγνατία θα συγκεντρωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας, ενώ στην Άρτα θα βρίσκονται στις 10 το πρωί στην Εθνική Οδό στο χωριό Κομπότι.

Οι κινητοποιήσεις στην Πρέβεζα, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ετοιμάζουν οι σύλλογοι αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, στο Φόρο, την κεντρική πλατεία της πόλης.

Πελοπόννησος

Μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στο σταθμό του τρένου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι αγρότες στην Αργολίδα ανεξάρτητα από τα άλλα μπλόκα που θα στηθούν στην Πελοπόννησο.

Οι αγρότες της Αργολίδας θα πραγματοποιήσουν πορεία αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων από τα χωριά του αργολικού κάμπου στις πόλεις και στην συνέχεια θα δημιουργήσουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου.

Στη Λακωνία, οι αγρότες θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και θα ξεκινήσουν ενημέρωση του κόσμου.

Κρήτη

Το περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα καταλάβουν οι αγρότες το πρωί της Τετάρτης, ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στα συζητούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα, όπως είχαν κάνει και στις 13 του μήνα.

Οι αγρότες αποφάσισαν να δώσουν δυναμικό «παρών» στην 26η AGROTICA Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώνοντας τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους.

Επιπλέον οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία ανακοίνωσαν την διοργάνωση συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Κέρκυρα

Παναγροτικό συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κέρκυρας που οργανώνει τις κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα φορολογίας και του ασφαλιστικού που προτείνει η κυβέρνηση.

«Στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Κέρκυρας οι αγρότες με την παρουσία τους, χωρίς αγροτικά μηχανήματα, πρόκειται να δώσουν ένα βροντερό παρόν, δηλώνοντας την αντίθεσή τους για τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης και διεκδικώντας την κοινοτική ενίσχυση που δεν έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών του νησιού», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ Κέρκυρας Βασίλης Αρμένιακος.

Στερεά Ελλάδα

Οι αγρότες της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας τηρούν στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις. Στη Βοιωτία έχει συγκροτηθεί προσυγκέντρωση με περίπου 130 τρακτέρ μεταξύ της Λιβαδιάς και του Ορχομενού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, όπου είναι και ο κόμβος της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας και Λιβαδιάς.

Στόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Στα Βάγια υπάρχει προσυγκέντρωση με περίπου 40 τρακτέρ, όπως επίσης προσυγκέντρωση υπάρχει και στην περιοχή της Θήβας κοντά στο εθνικό δρόμο στο 90ό χλμ με λιγότερα αγροτικά μηχανήματα.

Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας.

Επίσης, έχουν αποφασιστεί προσυγκεντρώσεις στην περιοχή του Μώλου και της Στυλίδας, όπου τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι. Οι επιτελείς αναμένουν τα τρακτέρ για να εκτιμήσουν την κατάσταση, αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους, με κεντρικό στόχο να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης.

Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

Κινητοποιούνται και οι αλιείες

«Ραντεβού» με τα καΐκια τους στην προβλήτα Νέα Κρήνης στην Καλαμαριά Χαλκιδικής έχουν δώσει στις 10.00 το πρωί οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης, και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Μάνθος Παγώνης, «κατεύθυνσή μας θα είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκη, όπου και σκοπεύουμε να εγκατασταθούμε επ’ αόριστο. Θα συγκεντρωθούμε όλοι οι παράκτιοι αλιείς από την ευρύτερη περιοχή του νομού μας, αλλά και τις τριγύρω περιοχές».

Με προσυγκέντρωση απέναντι από το δημαρχείο Βόλου, όπου οι αλιείς έχουν δεμένα τα καΐκια τους, θα ξεκινήσει η κινητοποίηση στο Βόλο, και όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του οικείου Συλλόγου, Χρήστος Ξηραδάκης, «στο σημείο θα φτάσουν και αγρότες από το Πήλιο και μετά όλοι μαζί θα προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου».

Αξιολόγηση