Η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων συζητήθηκε στο ΣτΕ

Η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων συζητήθηκε στο ΣτΕ
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η συνταγματικότητα για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας για 42 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι Δήμοι στην δικαιοδοσία των οποίων υπάρχουν αεροδρόμια, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, κ.λ.π, ζητώντας να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα παραχώρησης σε τρίτους μέσω συμβάσεων η διοίκηση, διαχείριση, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων.

Υπενθυμίζεται ότι τα αεροδρόμια παραχωρήθηκαν με εφάπαξ ποσό από 600-650 εκατομμύρια ευρώ για το κάθε ένα και ετήσιο μίσθωμα περίπου 11 εκατ. ευρώ για κάθε αεροδρόμιο. Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι φορείς υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι αντίθετη στο Σύνταγμα καθώς εκχωρούνται μεγάλα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες προς βλάβη της εθνικής οικονομίας. Επίσης, τόνισαν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές καθώς απαγορεύεται η παραχώρηση και η εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων σε ιδιώτες, διότι έτσι στερεί το κράτος μέρος του εδάφους επί του οποίου ασκεί εξουσία.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις συνταγματικοί κανόνες όπως είναι η οικονομική ελευθερία, η ίση μεταχείριση, η δημόσια ασφάλεια, κ.λπ., ενώ παραβιάζονται και διμερείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρας μας με άλλα κράτη. Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της, ενώ έξω από το ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 80 πολίτες από τις περιοχές που έχουν αεροδρόμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ