Ομαλή η ροή προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης

Ομαλή η ροή προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης
Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, όπου το τελευταίο 24ωρο συνεχίζονται ομαλά οι προσφυγικές ροές και περίπου 3.500 πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία έχουν περάσει στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί είναι μετανάστες από το Ιράν, το Μαρόκο και άλλες χώρες.

Ο αριθμός τους, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, εκτιμάται ότι έχει μειωθεί καθώς πολλοί, εξαντλημένοι και έχοντας αναγκαστεί να ζουν επί μέρες στην ύπαιθρο και στο κρύο, αποφάσισαν να μείνουν σε δομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσε μάλιστα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της ΜΚΟ «Άρσις», στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Γαβαλάς, η οργάνωση φιλοξενεί ήδη οκτώ μετανάστες από το Ιράν οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας, στην ουδέτερη ζώνη, ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στην ΠΓΔΜ.

«Παράλληλα, φιλοξενούμε άλλες πέντε οικογένειες μεταναστών και, μετά από επιθυμία των Ιρανών, εξετάζουν με νομικό της υπηρεσίας μας, το ενδεχόμενο για αίτημα παροχής ασύλου» είπε ο κ. Γαβαλάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ