Από μόνος του ο φράχτης δεν λύνει τίποτα...

Από μόνος του ο φράχτης δεν λύνει τίποτα...
Με την εισροή προσφύγων και μεταναστών να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στην Ουγγαρία, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν σήμερα την αποστολή 2.100 αστυνομικών στα σύνορα με τη Σερβία προκειμένου να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι και να περιορίστεί το ρεύμα εισόδου στη χώρα.

Μόνο χθες εισήλθαν στην Ουγγαρία από τη Σερβία περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία της ουγγρικής αστυνομίας. Άλλοι 2.000 είχαν εισέλθει τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση του δεξιού εθνικιστικού κόμματος Fidesz υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν επιχειρεί να ανακόψει το ρεύμα μεταναστών. Οι εργασίες κατασκευής του φράχτη 175 χλμ. και ύψους σχεδόν τεσσάρων μέτρων στα σύνορα με τη Σερβία συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με τη συνδρομή στρατιωτών, πολιτών αλλά και φυλακισμένων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

Ο Φέρεντς Γκιουρσάνι, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, επικρίνει τις κυβερνητικές επιλογές. Όπως δήλωσε, «πρόκειται για ανθρώπους όπως εμείς. Απλά γεννήθηκαν σε έναν δυστυχισμένο τόπο. Βεβαίως πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αλλά και να καταπολεμήσουμε τις συμμορίες που διακινούν ανθρώπους. Χρειαζόμαστε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες. Από μόνος του ο φράχτης δεν λύνει τίποτα».

Για παράνομους μετανάστες και κίνδυνο ασθενειών μιλά η κυβέρνηση

Η ουγγρική κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα σύνορα, κάνοντας λόγο για «παράνομους μετανάστες» αντί για πρόσφυγες αλλά και για κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στη χώρα. Παράλληλα, όμως, διατείνεται ότι ελέγχει απόλυτα την κατάσταση, όπως εξήγησε και ο Ίμρε Πέτσι, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος:

«Εργαζόμαστε προκειμένου να εμβολιαστούν οι παράνομοι μετανάστες, ώστε να προστατευθεί ο ουγγρικός πληθυσμός. Δεδομένης της κατάστασης των μεταναστών, είμαι βέβαιος ότι θα ήταν καλύτερο γι' αυτούς να τους αφήναμε να συνεχίσουν τη διαδρομή τους μετά τον ιατρικό έλεγχο και τον εφοδιασμό τους με τα απαραίτητα έγγραφα».

Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 125.000 πρόσφυγες στην Ουγγαρία. Η συντριπτική πλειοψηφία τους επιθυμούν να φτάσουν σε κάποια χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με την ελπίδα να τους χορηγηθεί εκεί άσυλο.

Ακόμη και Ούγγροι που μένουν δίπλα τα ουγγροσερβικά σύνορα δεν θεωρούν λύση την κατασκευή του φράχτη. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος της περιοχής, «ίσως να είναι χρήσιμος για τα άγρια ζώα, αλλά όχι εναντίον ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Αξιολόγηση